България е паднала от 77 на 78 място в ранглистата на страните в Доклада за свободата на словото през 2013 г. на "Фрийдъм хауз". На същото място страната ни бе през 2012 г. И в двата случая влизаме в графата страни с "частична свобода" на средствата за масова информация.

Глобално е ударено дъното за  последните десет години, се посочва в документа на организацията. Едва един на седем души живее в страна със свободни средства за масова информация. Спадът се дължи предимно на репресиите срещу медиите в Близкия изток, както и на ограниченията в Либия, Турция, Русия и още редица държави, отбелязват авторите.

Зад нас от балканските страни в класацията са Хърватия, Румъния, Гърция, Босна и Македония. Но Сърбия и Черна гора ни изпреварват с минимална разлика.

На върха на класацията са Холандия, Норвегия, Швеция, Белгия, Финландия, Дания, Исландия, Люксембург, Швейцария и Андора.

Положението с медийната свобода в САЩ, която е на 30 място, се е влошило главно заради опитите на правителството да възпрепятства отразяването на проблеми, свързани с националната сигурност, отбелязват авторите на доклада.

От оценените 197 страни и територии през 2013 г., 63 от тях (32%) са определени като свободни, 68 - като частично свободни, и 66 като несвободни.

10-те страни с най-нисък рейтинг на свобода на печата са Бахрейн, Сирия, Куба, Екваториална Гвинея, Иран, Еритрея, Беларус, Туркменистан, Узбекистан и Северна Корея.