Стара Загора е първият град, в който от днес, 5 февруари, официално е обявена грипна епидемия, обявиха от Регионалната здравна инспекция. Приемните отделения в болниците ще разкрият специални кабинети, които да обслужват острите респираторни заболявания, прекратяват се свижданията, имунизациите и реимунизациите, женските и детски консултации. Ограничават се и масовите прояви. Засега не се предвижда прекъсване на учебния процес, но ако в понеделник (8 февруари), болните деца са повече от 30%, ще бъде обявена и грипна ваканция. По данни на Националния център за заразни и паразитни болести областта е рекордьор по заболеваемост, защото броят на заразените надхвърля 248 души на 10 000 население.

По всяка вероятност в близките дни същите мерки ще бъдат обявени също във Видин, Габрово и Пловдив, където вирусите изпращат все повече хора при лекар. Пред грипна епидемия са също Пазарджик, Ямбол и Сливен. По данни на епидемиолозите над 60% от болните са заразени с познатия вирусен щам "Калифорния", известен още като свински грип. Другите два щама, които циркулират, са "Виктория" и сравнително новият "Швейцария", който беше изолиран през 2013 година. 

"Тази година заради студеното време епидемията малко се забави, но предвид прогнозите за затопляне, до края на седмицата очаквам тя да бъде официално обявена в някои градове на страната", прогнозира преди дни националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и се оказа напълно прав.

Високите температури в средата на седмицата благоприятстваха процеса и дори пресният сняг от днус трудно ще "замрази" високата заболеваемост.

Докторите припомнят, че грипът обикновено започва с втрисане, висока температура и главоболие, но не ни съветват да бързаме с приема на антибиотик, защото симптомите отшумяват с консервативно лечение за около десетина дни. Възможно е първите 24-48 часа да се появи и кашлица, но тя също е нормална реакция на организма. Болестта протича най-тежко при възрастните със сърдечно-съдови заболявания, но най-често засяга децата.

"Около 90% от хората, които са с висока температура в този период, обикновено са болни от грип. Ако нещата не вървят добре, най-често става дума за пневмония. Ако повече от два дни се задържи високата температура, задължително трябва да се потърси лекарска помощ", съветва Кунчев.

По-сериозните проблеми обикновено възникват заради индивидуалната реакция на организма на всеки човек, уточнява още специалистът. Според него това е причината, поради която лекарите от болницата в Стара Загора не успяха да спасят 3-годишното момченце, което почина на 24 януари след заразяване с грипния щам "Виктория". Няколко дни по-рано то било прието с висока температура, остра кашлица и гърчове, но въпреки усилията на докторите, организмът му не е успял да се справи с усложненията от вируса.

Специалистите съветват да спазваме добра хигиена, редовно да проветряваме затворените помещения и да избягваме струпването на много хора на едно място. Най-много трябва да се пазят бременните, възрастните с хронични заболявания и децата.