На 1 май се навършват 20 години от смъртта на пилота от Формула 1 Аертон Сена. Бразилецът загина на пистата "Имола" в Сан Марино на връх Великден през 1994 г.. Господ реши да си го прибере на Възкресение.

Казват, че смъртта митологизира идолите, независимо дали са от спорта, културата, политиката или шоубизнеса. Сигурно е така, но Сена бе кумир с огромна харизма още приживе. Неговите рекорди вече са надминати, няма да остане в историята като най-успешният пилот. Но със сигурност онези, които сме го гледали, ще го запомним като гениален пилот и перфекционист. Човек, роден да побеждава. По своя начин.

20 години след трагедията на пистата "Имола",
по оградите все още могат да се видят такива неща 

Трудно е да се каже дали това определя харизмата на един успешен спортист - триумфите в собствен маниер. А може би най-добре е да не теоретизираме аури. Нека просто си спомним за Сена. Такъв, какъвто беше. Някои не го обичаха - защото побеждаваше и не прощаваше на пистата. 

А още по-добре да дадем думата на хора, които познаваха Сена. Които бяха край него, когато печелеше или губеше. Бяха там и когато си отиде толкова нелепо.

Сър Франк Уилямс, собственик на отбора "Уилямс", за който караше Сена преди смъртта си

"Аертон беше много интелигентен и силен вътрешно. Умът му сечеше. Притежаваше невероятен чар и харизма, а също така хъс и увереност да преследва победи и титли. Все неща, които характеризират един шампион. Той бе от хората, които знаят какво искат и как да го получат. Умееше да извлича максимума от всеки в отбора и компанията. Край него някак всички изглеждахме по-добри. Много специален беше. Всички тези неща го правеха специален. Знаеше, че съм голям фен на спорта и уважаваше това. Убеден съм, че Аертон щеше да стане президент на Бразилия. Той се вълнуваше от политиката. Можеше да бъде държавен глава, ако имаше шанса и желанието да се захване с това. Почнеше ли нещо, той го довеждаше до успешен край. Липсва ми много."

Деймън Хил, световен шампион във Формула 1 за 1996 г.

"Той наистина бе митична фигура в своето време. Бразилците и японците го приемаха като бог. Страстта му към всичко в живота бе неописиума. Искаше да направи света по-добро място за живеене. Искаше да помага на хората и може би заради това толкова много го обичаха и още го обичат. Беше чувствителен по свой начин и винаги готов да помогне."

Найджъл Менсъл, един от големите съперници на Сена, в своята автобиография за инцидент на "Гран При на Бразилия" през 1986 г. Тогава Аертон го изтласка от пистата в първата обиколка.

"След тази случка не говорихме, не я обсъдихме. Но в този ден аз научих един много важен урок за съперничеството с него. Ако не бях отстъпил, щяхме да се сблъскаме и ударът щеше да е много тежък. Един вид искаше да ми внуши, че ме сплашва, но аз отказах да бъда сплашен. Просто отстъпих. Сена постъпваше така на пистата, за да те накара да отстъпиш."

Менсъл и Сена бяха големи съперници и често спореха не само на пистата

Рон Денис, бос на "Макларън". Част от тима, с който Сена три пъти стана световен шампион

"Аертон Сена е най-добрият пилот с който някога съм работил. Не защото беше изключителен състезател и страхотен боец на пистата. А защото беше прям и много добър приятел."

Бърни Екълстоун, собственик на "Формула 1"

"Проблемът с извикването на добри спомени с Аертон е, че аз просто нямам лоши с него. Много ярки са моментите, в които той категорично изрязяваше мнението си. И в повечето случаи беше прав."

Дженсън Бътън, световен шампион във Ф1 за 2009 г.

"Бях на 14 години и участвах в състезание по картинг в Италия. Точно започнахме и дойде трагичната новина от Имола. При нас всичко приключи на момента. Беше ужасен ден и кошмар за всички. Но понякога трябва да се случи нещо толкова трагично, за да се променят нещата към по-добро. Спортът ни стана по-безопасен, отзвукът доведе до коренни промени."

Катафалката с тленните останки на пилота през 1994-та. Хората ръкопляскат...

Мъри Уолкър, легендарен коментатор на Формула 1 по ВВС, през 2012 г., когато Сена беше избран с гласуване на британската медия за автомобилен пилот №1 в историята

"Магията на Сена си отиде. Светът изгуби един много специален човек, а моторните спортове легенда, гений, който винаги ще бъде почитан."

А за това кой е Сена говори и един пресен факт от... футболен мач в Бразилия. Тимът на "Коринтианс" (Сао Пауло) изрази почитта си към легендата по нетрадиционен начин. Преди мача с "Насионал" от местното първенство играчите на тима сложиха шлемове с цветовете на Бразилия. Те излязоха на терена с каските в ръце и ги поставиха на главите си. А след като ги свалиха, последва минута мълчание. Сена беше голям фен на "Коринтианс". През същата 1994-та "селесао" стана световен шампион в САЩ и посвети титлата на Аертон.

Подобни инициативи бележат целия ден на 1 май. Припомняме си за Сена. Струва си. Вече няма такъв като него...