Великобритания и Швеция трябва да сложат край на лишаването от свобода на Джулиан Асанж, оябяви работната група на ООН по случая с основателя на "Уикилийкс".

Според работната група, в която участват петима независими експерти, Джулиан е бил подложен на незаконно задържане, което е вид лишаване от свобода. 

Лондон има правното задължение да предаде Асанж на Швеция, а той избегна процедурата по екстрадиция като се скри в посолството на Еквадор, реагираха веднага властите във Великобритания. Ние отхвърляме всякакви обвинения, че Асанж бил жертва и ще обжалваме решението на работната група на ООН, се казва още в британската декларация.

"Незаконното задържане на Асанж трябва да приключи, трябва да се уважава неговата неприкосновеност и свобода на придвижване, а също той има право и на компансация", е записано в заключителния документ на групата.

И правителството на Швеция изрази несъгласие с изводите на експертите.

Асанж, който е заплашен от екстрадиране в Швеция заради обвинение в изнасилване, поиска убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 година. Според експертите на ООН от арестуването му още през 2010 година и по-късно той е лишен от свободата неправомерно, тъй като не може да напусне посолството, без да бъде арестуван.

На 19 август 2012 г., малко след като се ски в посолството на Еквадор в Лондон, Асанж говори от балкона на амбасадата. Снимка БГНЕС

Петимата независими експерти по човешките права подчертават, че основателят на „Уикилийкс“ е бил подложен на „различни форми на лишаване от свобода“. Работната група отбелязва отделно и липсата на усърдие от страна на шведската прокуратура по случая, което е довело до продължителното му лишаване от свобода.

Властите в Стокхолм искат да разпитат Асанж по обвинението в изнасилване, чиято давност ще изтече през 2020 година. Той обаче се страхува, че Швеция ще го предаде на САЩ, където може да бъде осъден на доживотен затвор. Пускането на стотици хиляди секретни военни документи за войните в Афганистан и Ирак и на над 250 хиляди дипломатически поверителни грами в сайта му разгневи Вашингтон.