Хилъри Клинтън премина в атака срещу опонента си от демократите Бърни Сандърс в надпреварата за Белия дом.

Двамата демократи се сблъскаха в телевизионен дебат, продължил два часа в Ню Хемпшир, където във вторник ще са първичните вътрешнопартийни избори. Сенаторът от Върмонт, който проповядва политическа революция, там е с доста по-голяма преднина в сондажите. Според последното проучване, публикувано от Си Ен Ен преднината на Сандърс е 2 към 1 срещу Хилъри - 61 процента от гласовете за него срещу 30 на сто за опонентката му.

Бившата държавна секретарка и бивша първа дама се яви в ролята на прогресивна жена, която прави нещата да се случват и каза, че споделя със Сандърс важни прогресивни цели, особено по отношение на минималната работна заплата, здравеопазването или намаляването на цената на образованието.

"Но цифрите не се връзват с това, което сенатор Сандърс предлага", отбеляза тя. И добави, че не може да дава обещания, които не може да удържи.

Сандърс, който призова за всеобщо здравно осигуряване и безплатен университет за всички, и обеща да облага по-сериозно печалбите на Уолстрийт, отхвърли тезата, че мерките са нереалистични.

Досега дебатите между двамата бяха доста учтиви, особено в сравнение с грубити обиди при републиканците. Но в четвъртък вечерта тонът между Клинтън и Сандърс се изостри видимо. Хилъри обвини Бърни, че петни репутацията й с намеци, включително за отношенията й с Уолстрийт. Мисля, че е време да се спре тази обидна кампания, която Вие и Вашия екип водите през последните седмици, и да обсъдим въпроси, които ни разделят, заяви Клинтън. "Аз никога не съм си променила начина, по който гласувам заради получено дарение. Не мисля, че този вид атаки с инсинуации са достойни за вас. Стига толкова", добави Хилъри, цитирана от БГНЕС. "Вижте ми банковата сметка, вижте какво предлагам”, уточни тя.

Сандърс я обвинява, че е част от висшата класа на демократите, а се представя за представител на обикновените американци. Той коментира още, че милиардерите подкопават американската демокрация като инжектират неограничени суми в кампанията й.

Ню Хемпшир е вторият щат след Айова, в който ще се гласува, за да се изберат кандидатите на републиканците и на демократите за президент. В Айова, Клинтън, свръхфаворитът на Демократическата партия спечели едва с 0,2 пункта над Сандърс (49,8% на 49,6%). Двучасовият дебат в университета в Ню Хемпшир в Дърам бе първият, който противопостави само Клинтън и Сандърс. Третият кандидат на Демократическата партия Мартин О'Мали, се отказа след Айова. 

В Ню Хемпшир Клинтън се надява да се представи по-добре, отколкото сочат сондажите. Такова развитие би й позволило по-спокойно да се изправи пред следващите предизвикателства - Невада и Южна Каролина, който са по-благоприятни.