Италианската полиция е разбила мрежа за подправяне на... маслини, като е иззела 85 тона "боядисани" маслини, пише в. "Гардиън". Фалшификаторите използвали меден сулфат - т.нар. син камък, за да придадат равномерен зелен цвят на непродадени маслини от предишни реколти, както и такива, които са внесени в страната.

Изборът им е бил умен, защото синият камък не се използва като оцветител в хранителната индустрия и затова хранителните продукти не се тестват за него.

Смята се, че химикалът не е особено токсичен, освен това и повечето хора могат да разпознаят металния му вкус. Но погълнат в големи количества може да предизвика гадене, повръщане и болки в корема, а понякога и смъртни случаи.

Италианските храни сами по себе си представляват бранд за качество и по-висока цена и затова често са фалшифицирани, включително и в собствената си страна, където се смята, че пазарът на храни-менте е за над €1 млрд. годишно.

Всяка година хиляди тонове зехтин с етикет Made in Italy се продават в различни държави по целия свят, без те да произлизат от Ботуша.