Италианската полиция е разбила мрежа за подправяне на... маслини, като е иззела 85 тона "боядисани" маслини, пише в. "Гардиън". Фалшификаторите използвали меден сулфат - т.нар. син камък, за да придадат равномерен зелен цвят на непродадени маслини от предишни реколти, както и такива, които са внесени в страната.
Изборът им е бил умен, защото синият камък не се използва като оцветител в хранителната индустрия и затова хранителните продукти не се тестват за него.
Смята се, че химикалът не е особено токсичен, освен това и повечето хора могат да разпознаят металния му вкус. Но погълнат в големи количества може да предизвика гадене, повръщане и болки в корема, а понякога и смъртни случаи.
Италианските храни сами по себе си представляват бранд за качество и по-висока цена и затова често са фалшифицирани, включително и в собствената си страна, където се смята, че пазарът на храни-менте е за над €1 млрд. годишно.
Всяка година хиляди тонове зехтин с етикет Made in Italy се продават в различни държави по целия свят, без те да произлизат от Ботуша.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни