Украинският премиер Арсений Яценюк, който бе критикуван за липсата на забележим напредък в реформите, заплаши да подаде оставка заедно с целия си кабинет, само два дена след оставката на реформаторския министър на икономиката, предаде Франс прес, цитирана от Дарик.

"Дойдохме като единен екип и ще продължим да работим като единен екип, и ако се реши, че този екип трябва да бъде променен, всички ще си тръгнем заедно", заяви Яценюк пред депутатите.

Ултиматумът му изглежда насочен срещу президента Петро Порошенко, който преди ден заяви на среща с посланиците на страните от Г-7, че е "необходим незабавен рестарт" на правителството.

Украйна е разтърсвана от политическа криза, избухнала след изненадващата оставка на министъра на икономиката Айварас Абромавичус, която предизвика безпокойството на Запада и рискува да попречи на получаването на западна финансова помощ. Помощта е изключително важна за изпадналата в тежка икономическа криза Украйна.

Айварас Абромавичус

Абромавичус, който е натурализиран украински гражданин от литовски произход, се смята за високо ценен от Запада и от бизнес средите в Украйна. Той се оттегли, обвинявайки близък до президента влиятелен депутат в блокиране на реформите и спъване на борбата с корупцията.

Четирима други министри също обявиха оставките си, но не те бяха приети от парламента, и те приеха да променят решенията си след спешна среща на кабинета на Яценюк. Абромавичус, който не присъства на заседанието, обаче обяви в туитър, че няма да промени позицията си.