Широкомащабна прочиствателна акция е започнала рано тази сутрин в Славянск, съобщава ИТАР-ТАСС. В атаката участват хеликоптери, които кръжат над града. Сепаратистите са пуснали сирените в града. Населението се крие по мазетата.

Градът е напълно блокиран от части на украинската армия и спецподеления на силите за сигурност. Все още няма съобщения за ранени или убити.

Самозваният кмет Вячеслав Пономарьов беше обявил по-рано, че след като тържествено си чества днес рождения ден, ще пусне заложниците от мисията на ОССЕ. Сега обаче едва ли ще изпълни обещанието си. Защото той вижда в тях - първо, жив щит и второ, разменна монета.

Вчера президентът на Украйна Турчинов върна задължителната донаборна служба. Указът влезе в сила незабавно. Мотивите бяха напрежението в източните райони, както и заплахата от руска агресия.

Действията на Киев в Донецка област ще имат катастрофални последици, предупреди в декларация Външното министерство в Москва.

Германската канцлерка Ангела Меркел вече лети към САЩ, където днес ще разговаря с президента Барак Обама. Естествено най-вече за кризата в Украйна и за нови санкции срещу Путин и Русия.