Лидерът на АБВ Георги Първанов очерта пред Нова тв картина, в която представители на Турция упражняват натиск върху български турци с идеята да ги принудят да бъдат лоялни към Анкара. Според него за този натиск спомагало обстоятелството, че много наши сънародници имат роднини в Турция.

"Представители на турската държава шетат из Южна България, мачкат наши сънародници, лидери на мнения, български турци. Позицията на Доган беше национално отговорна. Но сега се върви по структурите по места да се обръщат тези хора в правата вяра", каза той.

И продължи:

"Питам къде е българската държава. Незабавно да се свика съвет за национална сигурност, да се чуят службите, да има консолидация на българските политици, тук не можем да се делим. Имам достатъчно сериозни сведения. Огромна част от българските турци имат роднини в Турция. Нали си представяте това какъв лост за въздействие е", обясни Първанов.

Според него тезата на Лютви Местан, че е настъпил руска мина и за това е бил отстранен от ДПС е измислена и е алиби, за да оправдае неговите действия.

ЛЮТВИ МЕСТАН: НАСТЪПИХ РУСКА МИНА

"Случват се антибългарски неща в тези региони. Българската държава трябва да влезе в своята роля. Не можем да се усукваме само, защото има реална заплаха от мощен бежански поток. Дирижиран, не го изключвам", каза Първанов.

Той коментира и информациите за това терминът "робство" да се замени със "съжителство", когато става дума за периода, в който България е част от Османската империя.

"Не може да подменяме с по-късна дата, онова, което са мислили, смятали, чувствали и са записали в своите програмни документи нашите възрожденци", смята Първанов.

Той коментира и срещата на Бойко Борисов с българите в Лондон, която предзвика бурни реакции. Първанов заяви, че българите в Лондон винаги са били будни.

ПЪЛЕН ЗАПИС: ТОВА, КОЕТО НЕ ВИДЯХТЕ ОТ СРЕЩАТА НА БОРИСОВ В ЛОНДОН

"Защо се впечатляваме от характера на това събрание. Аз съм бил на хиляди събрания в България, те не са по-лицеприятни. Там също има остри въпроси, критики, подсвирквания, дюдюкания. Това е политиката. Един политик на това ниво трябва да бъде готов да отговори включително на онези, които провокират обстановката. Не може да има оправдание", каза Първанов.

За пореден път той засегна и темата с номинирането на Ирина Бокова за шеф на ООН. Първанов заяви, че тя е блестящ дипломат, доказал се като лидер в системата на ООН, добре позната, уважавана, подкрепяна. Според него забавянето на нейната номинация е грешна тактика. Първанов припомни, че Бокова е правила своята кампания за шеф на ЮНЕСКО 2 години.

"Външната политика има много пробойни, много дефекти, аз никога не съм пестил своите критики. Стабилността не е партиите да си взаимодействат в правителството. Тя има тежки социални корени, измерения по линия на сигурността, включително и външната сигурност", каза Първанов.

Според него обаче не се задават предсрочни избори.

"АБВ държи контролния пакет, след като се разцепи Реформаторсия блок. Доколкото зависи от нас ние не бихме предизвикали предсрочни избори. Но дали правителството ще изкара мандата си зависи от това доколко е работещо. Освен реформата хората искат да живеят, да правят бизнес", каза още Първанов.

Той отново повтори, че АБВ ще участва в президентските избори със силна кандидатура, която ще е фаворит в надпреварата. Името щяло да стане ясно през май.