Скандинавските студове явно никак не плашат датската принцеса Мери. Дори и в най-мразовитите дни тя използва велосипед с кош, за да заведе близнаците си на детска градина. Снимките от Копенхаген се появиха първо в британските таблоиди, но след това заживяха свой живот, а Мери бързо се превърна в икона на активистите за екологичен транспорт.

По странното е, че датската принцеса всъщност е австралийка и се предполага, че ниските температури не са ѝ никак по вкуса. Още повече, че съвсем наскоро се върна от родината си след като повече от месец събираше тен на плажовете в южния континент.

Иначе малките близнаци на 43-годишната Мери - принц Винсент и принцеса Жозефин не изглеждат особено щастливи от факта, че мама ги кара с колело при минусови температури.

По принцип използването на велосипеди за придвижване от страна на висши държавници и короновани особи не е особена странност в развитите европейски общества. В Холандия представители на кралската фамилия също често са засичани от медиите да карат колело в града без присъствието на десетки бодигардове.

Британският премиер Дейвид Камерън пък наскоро бе сниман как отива на работа с лондонското метро.