Поп иконата Бионсе разбуни САЩ с ярко изразено политическо послание в шоуто на полувремето на финала на американски футбол Супербоул в Санта Клара, Калифорния. 

Часове след края на битката на стадион "Ливайс", наред с донякъде изненадващата победа на "Денвър Бронкос" над "Каролина Пантърс" с 24:10 и втората титла на легендарния ветеран Пейтън Менинг, много се коментира изпълнението на Бионсе.

Балетът на Бионсе в съблекалните на стадиона. Вдигнатият
нагоре юмрук е знак на "черните пантери". Снимка туитър

Певицата и балетът ѝ се появиха на терена с кожени облекла, силно напомнящи на дрехите на организацията Black Panther Party (BPP), или "черните пантери", съществувала официално до началото на 80-те години. Бионсе и компания се подредиха като Х на игрището - в чест на Малкълм Х. Също така вдигнаха юмруци във въздуха - знакът на членовете и симпатизантите на партията.

Хубавицата изпълни новия си сингъл Formation, който пък е посветен на основаното през 2013 г. движение Black Lives Matter.

Марио Ууд е убит от полицаите тъмнокож в края на миналата година. Снимка туитър

Преди и след шоуто на почивката, в което хедлайнер бе британската група "Колдплей", а за втори път в историята на Супербоул гастролира и Бруно Марс, танцьорки на Бионсе показваха листове с текст "Справедливост за Марио Уудс". Уудс е тъмнокож, убит от полицаи в Сан Франциско през декември миналата година.

Акцията продължи в социалните мрежи, където се появиха снимки, илюстриращи посланията на Бионсе и компания.

Така изглеждаше стадионът на полувремето.

Като изключим това, самото шоу бе запомнящо се най-вече с хореографията по трибуните на 75-хилядния стадион "Ливайс" край града на моста "Голдън гейт". Преди двубоя пък Лейди Гага доказа, че всъщност е по-добра певица, отколкото я смятат мнозина, с невероятно изпълнение на химна на САЩ. 

Едно от най-добрите изпълнения на щатския химн на Супербоул -
така бе определено представянето на Лейди Гага.

А "Денвър Бронкос" опроверга букмейкъри и много специалисти. "Каролина Пантърс" имаше само една загуба в редовния сезон и плейофите и помиташе всичко по пътя си. Защитата на "мустангите" обаче успя да удържа куотърбека Кам Нютън и неговото нападение.

Бранителите имат най-голям дял за третата в историята титла за "Денвър". Неслучайно защитник бе избран за Най-полезен играч на Супербоул - Вон Милър.

Куотърбекът на "Бронкос" Пейтън Менинг нямаше ден и се представи под нивото си, но въпреки това триумфира с втора титла в кариерата си. Той е първият играч на своя пост, който печели на Супербоул като титуляр с два различни отбора. Мачът не бе особено атрактивен за гледане. 

Пейтън Менинг (вдясно) и Кам Нютън след мача.

След мача Менинг обяви, че още не е готов с решение дали да се откаже от спорта, както се очаква. През март той ще навърши 40 години.

Супербоул - за златото, рекордите и една нелечима болест на мозъка