Президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов изнесе вчера обезпокоителни информации за продължаваща намеса на Турция във вътрешните ни работи чрез упражняване на натиск към активисти на ДПС. Според Първанов, представители на турската държава "шетат" из Южна България и "мачкат" лидерите на мнение сред българските турци, възползвайки се от факта, че много от тях имат роднини в Турция.

ПЪРВАНОВ АНАЛИЗИРА: ТУРЦИЯ ШЕТА В ЮЖНА БЪЛГАРИЯ

Пред Клуб Z обаче съпредседателят на ДПС Рушен Риза, който е и организационен секретар на партията, не потвърди казаното от Първанов.

"Аз не знам, не съм чувал нещо подобно. След случките през декември не съм чувал някъде да има нещо. За нас е малко деликатна тема, но не знам. Не знам да има някъде някакъв натиск или нещо подобно. Ситуацията след Нова година се успокои. Имаше въпроси, но вече всичко си идва на мястото", каза Риза.

През декември почетният председател на ДПС Ахмед Доган отстрани лидерът на партията Лютви Местан именно с обвинението, че е работи в полза на това движението да се превърне в пета колона на Анкара.

ДОГАН СРЕЩУ МЕСТАН - ЕДНО КЪМ ЕДНО

Покрай отстраняването на Местан се появиха и информаци, че Турция упражнява натиск върху хора от ДПС по места да го подкрепят и да се включат в неговата партия.

Ето какво каза Първанов вчера:

"Представители на турската държава шетат из Южна България, мачкат наши сънародници, лидери на мнения, български турци. Позицията на Доган беше национално отговорна. Но сега се върви по структурите по места да се обръщат тези хора в правата вяра. Питам къде е българската държава. Незабавно да се свика съвет за национална сигурност, да се чуят службите, да има консолидация на българските политици, тук не можем да се делим. Имам достатъчно сериозни сведения. Огромна част от българските турци имат роднини в Турция. Нали си представяте това какъв лост за въздействие е.

Случват се антибългарски неща в тези региони. Българската държава трябва да влезе в своята роля. Не можем да се усукваме само, защото има реална заплаха от мощен бежански поток. Дирижиран, не го изключвам".