След 12-те години, в които Каварна се оказа морска рок столица, оттам продължават да идват противоречиви новини заради промяната при местните избори през есента.

На територията на общината се забранява поставянето на палатки или други съоръжения на тротоарите и тревните площи за пренощуване или бивакуване. Това предвижда проект на Наредба за осигуряване на обществения ред, опазването на околната среда и собствеността, пише dobrich.topnovini.bg. Заинтересованите лица могат да подават предложения и становища по проекта до 16 февруари.

Промените в досегашната наредба, приета през 2005 г., се налагат, тъй като при извършен преглед се е установило, че е необходимо да се конкретизират понятия, дейности и отношения, съобразно действащата нормативна уредба, както и да се внесат допълнителни ясноти в някои от текстовете, става ясно още от проектодокумента.

Новината по  съвпадение идва в първия работен ден, след като бившият кмет, а сега общински съветник Цонко Цонев гостува в предаването "12 минути" по бТВ (интервюто може да видите тук). Той показа кадри от дългата история на фестивала и намекна, че бъдещето му в Каварна е силно под въпрос.

Както е известно, от хилядите гости, които идват за рок феста, огромната част се настаняваха в палатки безплатно в парка до стадион "Калиакра".

Така изглеждаха площите край стадион "Калиакра".

РЕПОРТАЖА НА КЛУБ Z ОТ ПОСЛЕДНИЯ КАВАРНЕНСКИ ФЕСТ МОЖЕ ДА СИ ПРИПОМНИТЕ ТУК

За съжаление май наистина "последния", а не "миналогодишния"...

Новата общинска проектонаредба продължава и с конкретни забрани за продажба на алкохол на лица във видимо нетрезво състояние, "рекламирането и продажбата на алкохол и тютюневи изделия по време на провеждането на организирани детски и младежки прояви", продажбата на открито на месо, риба, яйца, сладкарски произведения, месни и тестени изделия, закуски и млечни продукти и т.н.

Няма да е разрешено провеждането на панаири, сборове, атракционни и други масови прояви извън местата, определени за целта от кмета на общината, кмета на кметство или кметските наместници, четем още.

Преразглежда се изцяло режимът на работа на заведенията в градчето, което - не е тайна - освен от земеделие, в последното десетилетие живееше покрай 3-дневния рокфест и другите културни мероприятия.

Любопитно е, че в Каварна вече тече открита война между новата местна власт, която излезе с декларация, че "слънцето ще изгрее и без Цонко Цонев" и бившия кмет. Две мероприятия - новогодишният концерт и традиционният Джулай, вече отпаднаха поради липса на интерес от страна на общината и се преместиха съответно в Пловдив и Тутракан.

Кметицата Нина Ставрева продължава да твърди, че рок фестивал ще има, но до момента не е обявено името на нито една група - нещо, което обикновено става още предната година.