Видин също се сдоби със свой светещ паметник. Отново дело на скулптора Александър Хайтов. Този път обаче той не се е ограничил до светещи очи- както в случая със Самуил. Паметникът на владетеля Иван Срацимир е изобразен с три светещи кръста в цветовете на българското знаме- бяло, зелено, червено. Единият е върху царския жезъл, другите два са върху короната и върху торбичка с пръст, която Срацимир държи в лявата си ръка.

"Вдигат шумотевица хора, които не разбират", обяснява пред Нова тв пристрастеността си към диодите Хайтов.

В тъмнината на парка във Видин присветват лампички в бяло, зелено и червено, а местните хора приемат доста скептично новаторския подход към изобразяването на владетеля.

"Има и недостатъци, има и хубави неща. Хубавото е, че е направено нещо във Видин. Това е", казва един от гражданите. "Тази фигура излъчва ли величие. Тялото е детско. Всеки ученик знае колко пъти главата трябва да се нанесе в тялото", добавя една жена. "Великан в тяло на джудже", "Тогава не е имало такова знаме", "Преплетени са исторически периоди много невярно", са част от другите коментари.  

Очевидното възражение към светещата фигура е, че такова нещо като български флаг в бяло, зелено и червено по времето на Срацимир не съществува. Това са обаче незначителни подробности за скулптора Хайтов.

"Що да не свети бяло, зелено и червено", пита той. "Ние си имаме тази тройна последователност- три кръста горе, защо да не светнат три цвята изведнъж", разяснява той.

Според Хайтов "тези неща" (вероятно светещите лампички-б.р.) си идват съвсем естествено.

"То си го изисква тонът, а технологиите са вече такива, че се налагат навсякъде. Телевизорът ти свети непрестанно, това, което го носиш в джобчето и то свети непрекъснато. Това е част от живота. Какво странно има, че влиза в синтез с такъв традиционен занаят - изкуство като скулптурата", обосновава се леко объркано творецът Хайтов.

СТРАДАНИЕ, ВЪЗТОРГ И МИГАЩИ ДАТЧИЦИ У ЙОАН СРАЦИМИР

Паметникът е част от европроект за реновиране на парка и струва 30 000 лева. Бил поръчан и одобрен от фирмата -изпълнител, а това се случило още по време на предишното управление. Изненадан от нестандартната визия на паметника се оказва и кметът Огнян Пенков. Той обаче подхожда толерантно.

"Да, лампичките ме изненадаха, но ги приемам, това си е творческо виждане, визия на автора. В съзнанието си съм се опитвал да си изградя фигурата на Иван Срацимир - нямах такъв образ", признава все пак Пенков. 

Паметникът на Иван Срацимир няма да е последната светеща скулптура на Александър Хайтов. Скоро очакваме да видим и фигура на Борис I Покръстител, която отново ще свети. Засега не е ясно къде ще бъде поставен новият светещ български цар. 

За паметник на Борис I в София се заговори още през месец юли миналата година – покрай откриването на монумента на Самуил. Тогава се заговори, че композицията ще е по-грандиозна от 6-метровия цар Самуил, а и ще бъде съпътствана от символи на делото му – Светите Седмочисленици, българската войска, строежи на църкви и манастири.

Засега може само да тръпнем в очакване и да гадаем коя част от Борис I ще свети.

Показват паметника на Самуил пред журналисти.

Откриването на паметника на Самуил беше широко коментирано. Българският владетел се оказа с диоди в очите, които доста зловещо проблясваха в тъмното. Въпреки критиките паметникът беше монтиран, влезе в различни класации за най-грозен монумент, а наскоро стана "едноок", след като единият от диодите спря да свети.

ДА УГАСИМ И ДРУГОТО ОКО

ПАМЕТНИК НА САМУИЛ В КЛАСАЦИЯ С НАЙ-БЕЗУМНИТЕ СТАТУИ