Предизборната кампания кипи по села и паланки, та стигна чак до Москва. Партии, коалиции и независими кандидати облъчват избирателите по всички възможни канали - с медийни репортажи, чрез сайтовете си, с прессъобщения, с личните страници на лидерите и на пресцентровете в социалните мрежи.

Много дебат за Европа засега няма, но пък има много смях. В стремежа си да бъдат оригинални, за да привлекат повече симпатизанти, партиите и независимите кандидати изпадат и в комични ситуации, страсти и размисли. 

Клуб Z направи бърз преглед на агитдейността на основните опоненти за предстоящия евровот - БСП и ГЕРБ. Повярвайте, информацията е необятна...

На пазара - много жени и много усмивки

От партийния сайт на БСП разбираме, че на 28 април “Сергей Станишев откри кампанията в Антоновo, а и пазарния ден”.

Тез червени домати... На пазара в Антоново. Снимка БСП

 “От местния пазар Станишев купи цветя за дъщеря си в любимия й лилав цвят, като обясни с усмивка, че иска да я зарадва. Лидерът на БСП предизвика и усмивка по лицата на много жени на пазара, като им подари по една червена роза”, разказват за делата на шефа си от червения пресцентър.

Тез червени рози... Снимка БСП

Ден по-рано пък млади социалисти, облечени със старинни римски одежди, посрещнали лидера на БСП в археологическия резерват "Арбитус" в Разград. Този път Станишев получава дарове, не дарява - "старинна монета с пожелание за благоденствие и просперитет, житен клас с пожелание да му донесе здраве, щастие и късмет".

Млада двойка пък дари соцлидера и със свитък, съдържащ "древна легенда за любовта между двама млади, с пожелание за много обич и семейно щастие". Да им е честито на двамата млади - Моника и Сергей!

Млади социалисти в старинни римски одежди. Снимка БСП 

Титан на мисълта

Лидерът на левицата се оказа много даряван. Ветерани на „Лудогорец“ го посрещнаха на стадиона в Разград и му подариха футболна топка с автографи. След това го запознаха с проект за развитие на стадиона на “Лудогорец” и разширяването му.

Осмият в листата на БСП - журналистът Александър Симов пък отново не спести никому нищо. Пред симпатизанти в Две Могили острото перо на партийния вестник “Дума” заяви:

„Ако искаме да променим страната си, трябва да променим и Европа, управлявана от един от най-сивите и безидейни политици - Жозе Мануел Барозу".

“Човек, когото ни представят като титан на мисълта, а е политик, който превърна една икономическа криза в политическа”, допълни Симов.

“Сега е време разделно, моментът е повратен”, пък бе малко по-поетична “колежката” му Достена Лаверн в Пловдив.

Гоцеделчевските социалисти - активни общественици

И насред кампанийните новини току-изниква по някоя от младежкия партиен живот. Като например: “Младежи от БСП победиха всички на междупартиен турнир по мини футбол”. От тази новина разбираме, че левицата е вкарала най-много голове в турнира - 6 на брой. Партията на зелените и ГЕРБ се разписали съответно с по 5 и 4 попадения.

Докато сме на младежка тематика, не бива да пропускаме и следващата партийна новина: “Членовете на младежката рок група “Контраст” засвидетелстваха своята подкрепа към БСП, като подадоха молби за членство в партията. Желание да се присъединят към БСП имат всичките членове на групата, които са привлечени от активната обществена работа на гоцеделчевските социалисти”. 

Строители на съвременната Столетница. Снимка БСП

Да не забравяме и че социалистите възродиха символа на петолъчката като си пуснаха радио - "Звезда" - по едноименната съветска марка радиа.

Среща с кака

И ако Станишев действа с размах из страната, то Борисов откри кампанията на ГЕРБ на 27-и и на следващия ден литна за Германия. За среща с “кака”, както я наричат приближените му - канцлерът Ангела Меркел.

“За нас е много важно канцлерът на Германия да подкрепя нашата страна и при тоталната изолация на Орешарски е хубаво да има някой, който да представя България”, заяви Борисов, който напоследък се е фиксирал върху пътуванията на премиера Пламен Орешарски в чужбина, които с в сравнение с неговите докато бе начело на МС, се броят на пръстите на двете ръце.

Кака си е кака. Снимка ГЕРБ

Преди два дни пък Борисов отскочи до близкото село Рударци за освещаването на нов храм. И получи... покана за футболна среща. Отборът на Минерал (Рударци) хвърли ръкавица към тима на Бойко Борисов, където той официално е картотекиран - Витоша (Бистрица). Състезателите от тима на пернишкото село отправиха покана за двубой.

Ритане и бой до дупка

Футболната тематика, така близка до лидера на ГЕРБ, обаче не се изчерпва с хвърлената от Минерал (Рударци) ръкавица. На сайта на партията се появи следното съобщение:

"Традиционният турнир по футбол за аматьори за Купата на ГЕРБ отново ще изправи в Стара Загора един срещу друг тимове от целия регион. Всеки, който има желание да премери сили в двубоя за Купата на ГЕРБ и да се позабавлява от сърце на футболния терен, може да запише своя отбор в офиса на старозагорската структура". 

Може и сега да се усмихва, но после ще ги бие. И на куц крак. Снимка ГЕРБ

И ако си мислите, че това е всичко... На 1 май " ГЕРБ-Дългопол организира турнир по борба в с. Цонево".

ГЕРБ на тепиха. Снимка ГЕРБ

Победителите получиха награди, които им бяха връчени от Емил Радев, кандидат за евродепутат.

Радев (в дясно) наградил победителите в борбата. Снимка ГЕРБ

Оказва се дарове може да получава и прави не само Сергей Станишев. Отново из прессъобщение на ГЕРБ:

"Народният представител от ГЕРБ инж. Тотю Младенов подари от свое и от името на евродепутата Владимир Уручев електроуреди и цветя на членовете на клуб на пенсионера и инвалида "Околчица" в с. Паволче. Поводът бе отбелязването на 10-та годишнина от създаването на клуба". Уручев е кандидат за още един мандат в ЕП.

Облъчването продължава. "Евродебатът" ще продължаваме да следим и ние. Въпреки че днес е спокойно. Агитацията си отдъхва след големите празненства за 1 май, Денят на труда.

1 май. Хоро в Етрополе. Корнелия Нинова и Кирил Добрев начело. Снимка БСП