Чакаме вотът на недоверие да бъде внесен в Народното събрание и да му бъдат написани мотивите вече около месец, но все още никой нищо не е видял и на практика нямам от какво да се притеснявам. Това коментира здравният министър д-р Петър Москов пред медиите преди официално да даде старт на Националната кампания "Ваксинко" за ползата от имунизациите. 

"Имам пълното спокойствие за претоящия вот на недоверие, защото всяко нещо, което прави Министерството на здравеопазването следва правителствената програма и за изпълнението им има ясни отчети", категоричен беше Москов.

За пореден път министърът увери, че няма никакъв проблем с начина, по който са осигурени ваксините за Националния имунизационен календар. По думите му проблемът с доставката на необходимите количества съществува в цяла Европа и България не е единствената страна, която се е обърнала към съседна страна за омощ. Румъния също търси ваксини, но на този етап не е открила кой да й помогне. На други европейски държави пък им се е наложило да променят изцяло имунизационния си календар, за да отговорят на нуждите на населението си. 

Министерството на здравеопазването е взело всички необходими мерки да осигури бъдещите доставки на ваксини за България, увери министър Москов. Производителите са дали гаранции, че ще се явят на предстоящите търгове, и никой няма да остане без имунизации. В момента администрацията на здравното министерство подготвя обществена поръчка, с която да осигури 121 хил. дози монокомпонентна ваксина срещу Хепатит Б, в който е включен и 10% резерв за непредвидени ситуации. Ще бъдат поръчани също 145 хил. дози четиривалентна ваксина, с която да се наваксат пропуснатите имунизации на децата през 2014 и 2015 г., както и 121 хил. дози петвалентна ваксина, за да се постави четвъртата доза на шестгодишните деца. Чрез търга ще бъдат осигурени и 65 хил. дози шествалентна ваксина за новородените плюс още 10% резерв.

"Това са нуждите на държавата и те ще бъдат осигурени", категоричен е министър Москов.