ГКПП-Кулата е блокиран от жива верига от български шофьори. Не се пропускат нито леки, нито товарни автомобили, предаде БГНЕС.

„Тук сме благодарение на български политици, на гръцките, на европейските политици, които не могат да решат проблема - като премиера Борисов, като транспортния министър Москов – да си ходят! Да дойде някой, който може да реши, ние не сме животни”, казаха протестиращите, които са блокирали с жива верига подходите към ГКПП-Кулата и отсрещния Промахон.

Водачите са изключително изнервени, след като от седмици в отсрещната страна тече стачка на фермерите и те всеки ден блокират за часове входа и изхода на Гърция.

„Ще стоим тук, докато не дойде някой и не обещае, че може да реши проблема”, заканиха се протестиращите.

Първата верига протестиращи е при разклона за село Кулата и Гоце Делчев. Пред самото ГКПП, където се плащат пътни такси и разрешителни, също има втора блокада.

Опашката от товарни автомобили от българска страна е в две колони и е около 10 км, блокираните ТИР-ове са над 1200. На място има спецчасти, "Гранична полиция", както и Специализираният отряд за издирване и задържане към ОДМВР-Благоевград, който засега не се намесва, допълва БГНЕС.

След като миналата седмица направи неуспешен опит да преговаря на място, днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е поискал съдействие от европейския комисар по транспорта Виолета Булц във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница. Московски изразил "сериозното безпокойство на българската страна относно продължителното задържане на товарни автомобили на граничните контролно-пропускателни пунктове".

Ивайло Московски информира еврокомисар Виолета Булц, че неправомерните действия на гръцките гранични власти водят до значителни икономически щети за българските превозвачи. Те дължат обезщетения под формата на неустойки по договорите, поради забавяне на доставките на товари. От блокадата най-много загуби търпят българските превозвачи, тъй като има не малко случаи на превоз на малотрайни стоки с определен срок на годност и транспортиране, валидността на които вече е изтекла или изтича в близките дни, съобщиха от транспортното министерство.