ВАРШАВА - Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер каза днес, че ЕС иска една и съща цена на руския природен газ за всички държави-членки.

Той обяви това на съвместна пресконференция с полския министър-председател Доналд Туск, който се опитва да прокара идеята за енергиен съюз и общо договаряне на покупките на газ от Русия. 

"Ние искаме една и съща цена на газа на общия европейски пазар,“ каза Йотингер.

Той добави, че ЕС трябва да има паневропейски мрежи за газ и електричество, включително повече връзки между страните, повече терминали за втечнен газ и разнообразяване на доставките – например от партньори на ЕС като Норвегия.

Украйна напълно подкрепя идеята за въвеждане на единна цена на газа в ЕС, каза по-късно енергийният й министър Юри Продан. Той е във Варшава за тристранна среща с Йотингер и руския си колега Александър Новак по украинския дълг към руския газов монопол „Газпром“. 

Русия повиши на 3 април цената на своя газ за Украйна от 268,5 на 485 щатски долара за 1000 кубически метра.

„Напълно подкрепям идеята,“ каза Продан за предложението на Йотингер.

„Не искаме да плащаме дискриминираща цена“.

Украйна е на път да подпише споразумение за свободна търговия с ЕС до края на тази година. Русия заяви миналия месец, че повече няма да търпи неплатените дългове на Киев за нейния газ и поиска Европа да се намеси за решаването на проблема, ако иска да има редовни доставки през Украйна. 

Руският президент Владимир Путин изпрати писмо до 19 европейски национални лидери, чиито страни са клиенти на „Газпром“, с което обвини ЕС, че е довел Украйна до банкрут чрез неравностойна търговия с нея. Председателят Европейската комисия Жозе Барозу в отговор от името на 19-те отхвърли тези обвинения, но прие ЕС да участва в разговори по украинския газов дълг.

Европейските потребители на руски газ го получават на основата на двустранни договори на техните държави и газови компании с Русия и с „Газпром“.