Военният бюджет, който Пентагонът смята да поиска за финансовата 2017 г., е разработен за противодействие на пет заплахи за САЩ, съобщи Блумбърг.

Това са Русия, Китай, Иран, Северна Корея и екстремистките терористични групировки, сред които "Даеш".

"Стратегическата среда, в която всички ние живеем, се променя. И тя се променя по начин, който принуждава САЩ да пребалансират своите инвестиции", заяви Франк Кендъл - зам-министър на отбраната, отговарящ за покупките, технологиите и логистиката. "Бюджетът е най-силно насоченият срещу заплахите от края на Студената война", допълни човекът, наричан "главен оръжеен закупчик на Пентагона".

Изказването на Кендъл идва точно 14 години, след като президентът (2001-2009) Джордж Буш посочи с пръст Ирак, Иран и Северна Корея и ги обвини, че са част от Оста на злото.

От думите на зам.-министъра става ясно, че новата ос се състои от четири страни плюс неопределен брой организации. От старата Ос на злото е отпаднал Ирак. За сметка на това са добавени Русия, Китай и споменатите вече терористични групировки.

Очаква се Пентагонът да предложи бюджет от 582,7 милиарда долара за финансовата 2017 г. В тях влизат и 58,8 милиарда долара за изпълняващия бойни задачи Фонд за отвъдморски спецоперации, допълни шефът на ведомството Ащън Картър.

Причина за такъв голям бюджет е признанието на факта, че държави като Русия и Китай модернизират своите армии с намерението да бъдат в състояние да победят проектираната сила на САЩ.

"Това е сравнително нов проблем за нас", каза Кендъл.

Той допълни, че бюджетът е бил съставен в условията на строги финансови ограничения. Пентагонът ще получи близо 15 милиарда долара по-малко от първоначално планираната сума.

 

Що е то?

 

Дейвид Фръм е бащата на термина "Ос на злото".

Джордж Буш употреби за първи път термина "Ос на злото" в реч на 29 януари 2002 г., когато произнасяше второто си годишно обръщение "За състоянието на Съюза".

В Оста държавният глава включи Ирак, Иран и Северна Корея. Той обвини властите в тези страни в подкрепа и финансиране на тероризма и опит да си набавят оръжия за масово унищожение.

По-късно се разбра, че баща на понятието не е Буш, а канадецът Дейвид Фръм - човекът, който пишеше неговите речи.

На 6 май 2002 г. Джон Болтън - тогава зам. -държавен секретар по контрола над въоръженията и международната сигурност, а по-късно посланик на САЩ в ООН, произнесе речта "Отвъд Оста на злото". В нея той добави още три страни към вече споменатите - Либия, Сирия и Куба.

През 2005 г. пък току-що назначената за държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс употреби израза "гнезда на тиранията". Като такива бяха определени 6 държави - Иран, Северна Корея, Куба, Беларус, Мианмар и Зимбабве.

За първи път на 8 март 1983 г. тогавашният президент на САЩ Роналд Рейгън нарече СССР "Империя на злото". Той обяви борбата срещу комунистическата държава за своя първостепенна задача. Само след 8 години Съветският съюз престана на съществува.