Съсловната организация на лекарите у нас няма да участва в процеса по въвеждане на пръстовите идентификатори за контрол на медицинските дейности и няма да договаря подобна промяна в Националния рамков договор (НРД) за тази година. Позицията е официална и вече е изпратена до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

"Български лекарски съюз не е и не може да бъде страната, която, чрез вписване в НРД на текстове, ще въведе приложението на такъв идентификатор", се казва в писмото до министъра, подписано от председателя на съсловната организация д-р Венцислав Грозев.  

Категоричната позиция на съюза е, че въвеждането на код за достъп в здравната система, генериран въз основата на биометрични характеритистики, е един от рисковете, които могат да провалят подписването на рамковия договор. А ако това се случи, т. нар. отпечатъци ще останат със статут "нереализирана идея".

Както Клуб Z вече писа, сключването на новия Национален рамков договор е единственият шанс идентификаторите да бъдат узаконени, защото на този етап не съществуват в правния мир. Според Методиката за остойностяване и заплащане на медицинската помощ пациентите се приемат в болница с чекиране на лични карти, а в сега действащия НРД е записано, че данните от документите за самоличност се събират за целите на изградена "Регистрационна система на събития по хоспитализация и дехоспитализация". В редактирания наскоро Закон за здравното осигуряване няма и следа от "пръстови отпечатъци", ето защо ако новият НРД не бъде подписан и в сила остане старият, идентифицирането с биометрични данни изобщо няма да се случи.

ИМАТ ЛИ "ОТПЕЧАТЪЦИТЕ" ПРАВЕН ПРОБЛЕМ

Какво ще стане тогава с фирмите, които проявиха интерес да изградят новата регистрационна система и дори изпратиха оферти на Националната здравноосигурителна каса? Въпросът, уви, няма ясен отговор и попада изцяло в компетенциите на юристите.

Проблемът е, че без никакво правно основание публичният фонд пусна не само обществена поръчка на стойност 400 000 лв. без ДДС (със сложното название "Регистрационна система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ чрез биометрични идентификатори на пациентите"), но и вече отвори офертите на единствените двама кандидати. Опасенията са, че по този начин касата ще похарчи "грешни" пари, които дори не са предвидени в бюджета й за тази година.

Развръзката, разбира се, зависи от волята на преговарящите страни по НРД, но месец след официалния старт на разговорите, перспективата никак не е розова. По закон новите правила в сектора трябва да влязат в сила от 1 април, но лекарският съюз вече посочва сериозни резерви към текстовете на документа. 

2016-А: ГОДИНАТА НА РЕФОРМИТЕ "МОСКОВ"

Според докторите има твърде много неясноти около разпределянето на медицинските дейности в основен и допълнителен пакет, но най-притеснително е обособяването на амбулаторните процедури като самостоятелна дейност. Проблем ще съществува за пациентите, които получават скъпоструващи лекарства от здравната каса, защото медикаментите за тях се отпускат по различни терапевтични схеми. От лекарския съюз се опасяват, че отделните форми на лечение няма как да бъдат обхванати от една амбулаторна процедура, затова настояват за по-точно регламентиране на процеса.

Въпросителни има също покрай въвеждането на комплексната грижа за онкоболните пациенти.

"Дали лечебните заведения ще трябва сами да осигурят комплексността чрез разкриване на липсващите им структури или ще им се позволи да осигурят комплексността чрез договори с други лечебни заведения? 

Ако се приеме първият вариант, то лечебните заведения следва да получат нови разрешителни за дейност. Няма време за откриване на нови дейности и промяна в разрешителните им.

Ако се приеме вторият вариант, кой ще е носител на договора с НЗОК - лечебното заведение с най-много структури по осигуряване на комплексността или всички лечебни заведения в това обединение (консорциум)?

Тук БЛС не иска да гадае и да записва текстове в НРД, без да има солидна и приета нормативна уредба по този проблем", категорична е организацията.

По същия начин съсловието се опасява, че възможността за сливането на две клинични пътеки в една, ще предизвика само допълнителни проблеми, защото няма методика, по която да се определи адекватна цена на "слятата" крайна пътека.

Истината в крайна сметка е, че голяма част от преговорите се извършват съвсем "на сляпо", защото все още никой не е дал зелена светлина на Националната здравна карта и свързаната с нея Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения, с които НЗОК тепърва ще сключва договори.

"Недопустимо е БЛС и НЗОК да предвиждат в НРД текстове, свързани с неприети нормативни актове", гласи официалната позиция на лекарското съсловие.