Удар на среден по размер астероид може да промени драматично климата на Земята за няколко години и сериозно да затрудни живота на хората, съобщи научният сайт "Спейс".

Това сочат резултати от ново изследване.

Такъв сблъсък може да доведе до понижаването на глобалните температури до нивото от Ледниковата епоха и до ефекти като значителен спад на валежите и плодоносността на растенията, предупреждават учените.

"Времената няма да са много приятни", заявява Чарлз Бардийн от Националния център за изследване на атмосферата в Баулдър, щата Колорадо.

Той и колегите му моделирали това, което би се случило, ако земната повърхност бъде ударена от космическа скала с диаметър 1 километър. Такъв удар вероятно ще образува кратер с ширина 15 километра, ще изхвърли в атмосферата огромни количества прах и ще предизвика силни пожари, които ще разпръснат много сажди във въздуха. Това ще се случи, ако мястото на сблъсъка не е пустинна местност с малко растителност

Изхвърленият след предполагаемия удар материал ще остане в атмосферата дълго време - около 6 години, ако е прах, и десетилетие, ако е сажди. При най-лошия сценарий се предвиждат силни и обширни пожари.

Изхвърлените частици ще се нагреят от Слънцето, силно ще нагорещят стратосферата и ще ускорят химическите реакции, разрушаващи озоновия слой, който пази Земята от вредната ултравиолетова радиация. съдържанието на озон в атмосферата временно ще намалее с 55 на сто. Това ще доведе до покачване на индекса на ултравиолетова радиация до над 20 за няколко години. Трябва да се има предвид, че когато този индекс е 11 или повече, има изключителен риск от излагане на слънце.

Саждите и прахът ще намалят също така падащата върху Земята слънчева светлина с близо 70 на сто през първите 1 или 2 години, твърди Чарлз Бардийн. В резултат средните глобални температури ще паднат с 8 градуса по Целзий, което ще ни върне в Ледниковата епоха, изтъква ученият.

Макар температурите да падат на земната повърхност, ефектът ще бъде усетен и в океаните. Ледената им покривка ще се увеличи, а водата има висока топлинна инерция. По тази причина промените на океанските температури ще продължат относително дълго време. 

Проведените от екипа на Бардийн симулации показали, че най-горните слоеве на океана ще продължат да бъдат с 0,5 градуса по Целзий по-студени от нормалното 15 години след предполагаемото падане на астероида.

Глобалното застудяване може да доведе и до намаляване на количеството на валежите с близо 50 на сто на планетата.

Намаляването на слънчевата светлина, дъждовете и снеговете ще доведе до спад с 50 на сто на плодоносността на растенията. Което е кошмарна новина за фермерите. Реколтата в Северна Америка, Европа и северните части на Азия ще пострада особено тежко. Доста по-слабо ще бъдат засегнати селскостопанските площи в Индия, Южна Америка и Африка.

Няма обаче да има масово унищожение, успокоява Чарлз Бардийн. За да се случи такова нещо, астероидът трябва да е десет пъти по-голям. Този, който се предполага, че е унищожил динозаврите и други видове, е бил с диаметър 10 километра.

Същевременно екипът на Бардийн симулирал и последици от удар на астероида във водата. Причината е, че световният океан заема цели 70 на сто, или над две трети от земната повърхност.

Тогава ще има силна радиация, непозната в човешката история, установили учените. Това е установено още през 2010 г. от покойната вече италианска специалистка Елизабета Пиерацо.

Ако астероид с диаметър 1 километър удари океана, в атмосферата ще се издигне такова количество изпарения от солената вода, което ще бъде достатъчно за унищожаването на огромни количества озон. Индексът на ултравиолетовото лъчение ще скочи за кратко до ниво 56. Това вероятно ще принуди хората да не си показват носовете навън през деня.

Сега екипът на Чарлз Бардийн установил, че удар в океана няма да има такива тежки последствия за климата като този в земята. При падане на астероид във водата няма да се стигне до споменатите вече ефекти върху растенията и валежите.

Най-важното е, че шансовете за удар на астероид в земята със сериозни глобални последици в този момент изглеждат минимални. Нищо, че в момента около планетата ни обикалят 879 такива небесни тела с диаметър 1 километър.