"Министерството не разполага с информация за подобно взето решение, каквото се коментира в българските и турските медии."

Това съобщи пред Народното събрание зам. външният министър Валентин Порязов по въпроса дали има забрана почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутатът от Движението Делян Пеевски да влизат в Турция.

Вчера турският всекидневник "Star" публикува новина със заглавие "Забрана за влизане в страната на проруски настроения Доган". Информацията после бе потвърдена от турското посолство в София.

ДПС поиска в началото на заседанието външният министър Даниел Митов да дойде в Народното събрание и да даде разяснение дали има забрана за почетния председател на ДПС Ахмед Доган и за депутата Делян Пеевски за влизане на територията на Турция. Съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ отправи този призив от името на парламентарната група на партията от трибуната на Народното събрание.

„Предлагам от името на Парламентарната група на ДПС ръководството на Народното събрание да предприеме необходимите мерки, за да бъде поканен министърът на външните работи Даниел Митов да разясни, да потвърди или отрече информацията относно забраната”, настоя Карадайь. 

Според него следва Митов да уведоми Народното събрание за предприетите от него действия до момента, както и мерките, които ще предприеме.

 

Вместо Митов информация пред депутатите предостави Порязов.

"В този смисъл, ние не можем да направим никакъв друг коментар, освен да ви информираме за това с какво разполагаме. А именно, че няма никакво съобщение на официална турска институция за взето подобно решение," добави той.