Американският президент Барак Обама каза, че иска както мозък, така и мускули зад гърба си, ако някога отиде на Марс, пише Ройтерс, като цитира негово интервю в сп. Popular Science.

Запитан кого би избрал за свой спътник на Червената планета измежду Марк Уитни, астронавтът, изигран от Мат Деймън в миналогодишния хит "Марсианецът" и Елън Рипли, унищожителката на извънземни от "Пришълецът", Обама казва, че няма да спре избора си само на един от тях.

Понеже това е хипотетичен въпрос, може ли да избера и двамата, казва Обама.

Ако имам под ръка Мат Деймън да сади картофи и Сигърни Уивър да се грижи за нежеланите нащественици, бих се радвал на избора си, казва президентът.

Обама казва, че любимият му филм за 2015 г. е "Марсианецът", в който героят на Деймън използва познанията си по ботаника, за да завъди картофи, след като е изоставен на Марс.

По време на двата му мандата Барак Обама се показа като радетел за науката, технологията, инженерните науки и математиката, като всяка година организира научен панаир в Белия дом, за който казва, че е едно от любимите му събития.

В интервюто той признава за себе си, че е бил "зубър" (nerd), като обръща внимание, че това определение днес се смята като почетен знак.