Международният валутен фонд (МВФ) заплаши да спре помощта за Украйна, докато правителството не започне най-сетне да се бори с корупцията. Това е правилно послание и Фондът трябва д изпълни обещанието си, ако президентът Петро Порошенко не изпълни своите задължения.

Без съмнение това ще стане съкрушителен удар за страната, която вде още се бори срещу подклаждания от Русия бунт в източните си региони. Програмата за помощ на МВФ от 40 милиарда долара едва поддържа икономиката на Украйна.

Горчивата истина е, че досега независима Украйна показваше единствено своята неспособност за провеждане на реформи. Изминаха почти две години, откакто бе свален президентът Виктор Янукович (и Русия в отговор анексира Крим). Сега конфликтът в Донбас ври на бавен огън и най-голямата заплаха за бъдещото съществуване на Украйна като независима държава е корупцията в самата нея.

Постоянната уязвимост на тази страна пред този проблем стана причина за два народни бунта през 2004 и 2013 г. И корупцията, най-вече в областта на енергетиката, е това, поради което страната бе изложена на манипулациите на Русия, а по-късно - и на нахлуване.

Какво да се прави? След заплахата на изпълнителния директор на МВФ Кристин Лагард Порошенко обеща за представи план за реформи. Той трябва да включва най-малко три предложения.

Първо, на Украйна е необходима реална програма за приватизация на повечето от над 3000-те държавни компании, чиито загуби източиха бюджета.  Постсъветската система на страната означава, че печалбите на тези комапнии за приватизирани, но активите и загубите остават отговорност на държавата. Олигарсите плащат  на марионетки в министерствата и парламента, за да сложат свои хора начело на държавните предприятия. Тези назначени хора на свой ред могат да пренасочват доходите към своите шефове и да прехвърлят загубите върху държавата.

Естествено, за продажбата на такъв брой компании трябва време. Същевременно Украайна трябва да създаде независима комисия от технократи, която да открива корумпирани управници и да ги сменя с професионалисти.

Освен това, специалните прокурори, които най-накрая бяха наети на работа в новото Национално антикорупционно бюро, трябва да бъдат защитени от намеса, за да могат корумпираните да бъдат изправени на съд. Най-идеалното би било делата им да бъдат гледани от специални съдилища по корупцията, където ще работят съдии извън компрометираното правосъдие на Украйна - ако трябва, и от чужбина.

Порошенко трябва да разбира, че Украйна стигна преломен момент. Търпението на западните й донори се изчерпва, както всъщност и това на някои от собствените й лидери. По-рано този месец Айварас Абромавичюс - министърът реформатор на икономиката, подаде оставка, като заяви, че повече не може да действа като "димна завеса" за злоупотребите, включително намесите при държавните назначения на един законодател (Игор Кононенко - б.р.), който е близък бизнес партньор на Порошенко. Финансовата министърка Наталия Яреско и други технократи, които се надяваха да извършат промени, също заплашват с оставка.

Планът, който обеща Порошенко, ще трябва да отговори на изискванията и на западните донори, и на министрите реформатори. Наистина предложенията, които се съдържат в него, трябва да бъдат достатъчно солидни, за да убедят Абромавичюс да се върне към работата си. Никой не е в по-добра позиция да съди започнало ли е правителството по-сериозно да се отнася към провеждането на реформи.

------

* Коментарът на агенция Блумбърг е редакционен.