"Номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН се възприема от нашите избиратели като жест към кръговете, свързани с комунистическото минало на страната, от които тя не се е разграничила".

Това се казва в позицията на ДСБ по повод официалното издигане на кандидатурата на Бокова за поста.

"Българският кандидат ще има претенцията да представлява в световната организация не само българите, а и останалите източноевропейци – народи, които носят травмите на комунистическите режими. Изразяваме скептицизъм, доколко настоящата кандидатура ще намери подкрепата на Източна Европа, дори и да осъди еднолично престъпленията на комунизма", се казва още в позицията на ДСБ.

Една "истинска национална номинация" за генерален секретар на ООН трябва да има широката подкрепа на българското общество, смятат от дясната партия.

"Разбираме добре, че това е трудно постижим резултат. В случаят с г-жа Бокова, такава подкрепа не е възможна", казват още.

"Сегашното правителство позволи да бъде изнудвано и дори заплашвано от БСП и АБВ - фракциите на бившата БКП. Ако влиянието на тези хора във външната политика продължи, под въпрос ще бъдат поставени не просто реформите и стабилността, а западния цивилизационен избор на България - голямото постижение на няколко поколения българи през последния четвърт век. Демократи за силна България ще положим всички усилия за да защитим това постижение", завършва позицията.

Във вторник външно министерство обяви, че Ирина Бокова е официалната кандидатура на България за генерален секретар на ООН.