Папа Франциск и руският патриарх Кирил се видяха, предаде АФП. Двамата се целунаха церемониално и седнаха на първите преки разговори между главите на Римокатолическата и Руската православна църква за почти 1000 -годишен разкол или Велика схизма между Западното и Източно християнство. 

По-рано папата кацна на летище „Хосе Марти”, където се състои срещата, и се ръкува с кубинския президент Раул Кастро. Франциск ще остане в Куба само няколко часа преди началото на 6-дневната му визита в Мексико. Същевременно, руският патриарх Кирил е на 4-дневно посещение на острова, което започна вчера. Той вече отдаде почит пред монумента на националния герой Хосе Марти. Кирил също бе посрещнат от Раул Кастро. Руският патриарх започва от Куба 11-дневна латиноамериканска обиколка, която ще го отведе и в Парагвай, а след това и в Бразилия.

Текстът на съвместна декларация, която папа Франциск и патриарх Кирил ще одобрят и огласят от Хавана, вече е одобрен. В документа, а и на самата среща не се обсъждат богословски въпроси. Двамата духовни водачи се срещат на летището, за да не се налага на папа Франциск да пресича официално кубинската граница. По този начин мястото на разговорите е неутрална територия.