От тази нощ палатков лагер на фермери е обградил гръцкия парламент, предаде Нова тв. Тентите са на метри от сградата, а от сутринта земеделските производители хапват, пийват, извадили са и китарите.

Caption

При снощния протест те запалиха маслини пред Народното събрание. Събраните хора се заричат да са тук, докато властта не оттегли исканията за реформи - повишаване на данъците и особено на осигуровките, които сега са 6 %. Планът е да стигнат 20 %.

Събраните земеделци са извадили селскостопанска продукция и обясняват, че ако осигуровките се вдигнат, на практика нямало да спечелят и цент от производството си.

При започналите вчера протести се стигна до пламъци и замеряне на парламента с домати. Смята се, че на площад "Омония" е имало около 15 000 души. За 11 ч днес е насрочен нов протест, който вероятно ще е по-многочислен.

Остават и заканите на фермерите да блокират летища и пристанища. Вчера подстъпите към аерогарата бяха затворени и хората ходиха пеша с куфарите си. Трактори опитаха да влязат в столицата, но не бяха пропуснати. Само 17 земеделски машини стигнаха до парламента.

Очаква се днес да опитат отново да щурмуват центъра.