ПЕТЪР ДИМИТРОВ

Кажи-речи всичко. Когато статистиката говори (0:1, 0:4), и проф. Вучков мълчи. Че и Бойко Борисов. А Пеп Гуардиола по принцип не е от най-приказливите.

Сега сериозно. „Реал“ (Мадрид) тотално надигра „Байерн“ и в двата мача и общият резултат 5:0 е напълно резонен. Та, какво се обърка? Обърка се цялостната идея на Гуардиола как да доразвие „Байерн“ след шеметния минал сезон с всички възможни купи. Обърка се планът му да пренесе механично, изкуствено стила на „Барселона“ в Мюнхен. Не стана. В началото всички си мислехме, че баварците ще стигнат до втори пореден требъл - нещо немислимо и непостигано досега, но уви.

Сега под въпрос е дори Купата на Германия, където във финала „Байерн“ среща намиращия се в страхотна форма „Борусия“ (Дортмунд) и като нищо жълто-черните могат да оставят баварците „само“ с титлата в Бундеслигата. Което, заедно с полуфинал в Шампионската лига и финал за купата, си е сериозен успех. Но тук Големите очаквания са на друго мнение. След най-добрия сезон в историята на „Байерн“ летвата бе поставена толкова високо, че дори на Стефка Костадинова би й било трудно да я прескочи. А Пеп Гуардиола е най-успешният треньор в последните пет години откъм спечелени трофеи.

Тоест, требъл миналия сезон + най-добрият треньор = нов требъл. Поне. Това гласи „логиката“ на Големите очаквания. Във футбола обаче явленията и процесите трудно могат да се обяснят със събиране и изваждане. Ситуацията напомня на тази в „Манчестър Юнайтед" този сезон, а всички знаем там какво стана. В спорта, а и в живота като цяло, винаги има възходи и падения. Но без да си зададем и да потърсим отговора на въпроса „защо“, това са само думи, голи понятия.

А отговорът на въпроса: Защо „Байерн“ се провали (ако сметнем, че се е провалил)? е: защото избра грешния път на развитие. Вината е основно на Гуардиола, тъй като шефовете на баварския колос отдавна намекват, че стилът "тики-така", внесен от „Барса“, не приляга на германците.

Баварците бяха на път да отпаднат още от „Юнайтед“, който се намира в най-слабата си форма от над 20 години, но играчите в червено взеха нещата в свои ръце, сякаш се върнаха година назад в онзи „Байерн“, който мачкаше всички по пътя си със сила, агресия и скорост, и за 20 минути отвяха „червените дяволи“. Срещу „Реал“ обаче се върна новият „Байерн“ и… 0:5. Или пък Кралския клуб просто е много силен?

Всъщност и двете неща са верни. „Белите“ навлязоха в най-силната си форма точно когато е най-нужно - в края на сезона, и са фаворит за спечелване на трофея в ШЛ. Кристиано Роналдо пък не спира с рекордите.

Въпросът сега е какво следва за „Байерн“? И за Пеп? Период на размисъл през лятото по кой път да се тръгне, защото очевидно стилът на „Барса“ е неприложим в Бавария. А специално за Гуардиола, безспорно велик треньор, предстои отговор на въпроса: Мога ли да изляза от сянката на „Барселона“?

Евентуално „не“ би означавало предначертан път на Пеп обратно на „Камп Ноу“…