Тази седмица стана ясно, че от края на май върху цигарените кутии ще има още по-стряскащи надписи и зловещи снимки. Целта е да се ограничи тютюнопушенето.

Това е европейска директива и ние сме длъжни да синхронизираме законодателството си, обяви в бТВ социологът Евелина Славчева. По думите й все още няма изследване, което да дава информация дали стряскащите снимки върху кутиите водят до отказ от тютютнопушене. Според нея това е малка стъпка в ограничаването на пушенето.

Славчева обяви още, че СЗО има препоръка да се ограничи показването на пушещи хора в холивудските филми, защото 37% от пушачите са започнали да пушат под въздействието на филмите.

Гостите в студиото коментираха и това, че филмите с пушене ще отидат в графа "Еротика", т.е. - да не може да бъдат излъчвани преди 22.30 ч. и да имат забрана под 18 г.

Венци Мицов (който е част от бившата група "Хиподил", кандидат-вицепрезидент на "Глас народен", а сега общински съветник в столицата, б.р.) каза, че има много сериозен проблем като човек на изкуството, защото е "общински съветник замалко":

Ами тая политкоректност натам отива... Имам много сериозен проблем, когато някой чиновник се намеси в това да казва как художествено да бъде решено нещо.

На забележката на водещата, че това било с цел превенция, пианистът отговори:

Намесата в изкуството е фашизъм - както и да го погледнем. Политкоректността в този случай си е чист фашизъм. Не можеш да кажеш: в тоя филм няма да има цигара. Ами я си представете, че старото, добро, велико европейско кино... Жан-Пол Белмондо без цигара, без "Житан" например. Част от цялата магия се губи!

Що за глупост е това, че като видиш някой да пуши във филма, ти непременно започваш да пушиш?! Ами тогава да вземем да махнем и убийствата от филмите и говоренето на кофти сленгове също - с превантивна цел!

Какви са тея хора от здравната организация, които ще се намесват в художествения продукт?

Интересно е, че всички, които познават Мицов, знаят, че той е пълен непушач, а в студиото уточни, че е отказал цигарите преди цели 14 г. по собствена воля и че дори баща му е починал от цигари.

Той напомни, че още не е установено дали страшните картинки по опаковките папироси изобщо са допринесли с нещо.

На мен това ми е смешно. Това е същото като смачканите коли, които слагат по разни кръстовища и по разни пътища... Е, много е респектиращо, ама дали са намалели катастрофите? (Всъщност последните 2 години в България има ужасяващ ръст на тежките ПТП със загинали и ранени според статистиката на МВР, б.р.)

Мицов напомни, че пушенето в последните години просто не е cool (т.е. - готино, модно, б.р.). Той дори каза, че можело да започне да пуши цигара след цигара в знак на протест, ако рестрикциите се осъществят.

Но пак ти казвам - отвъд смешното, когато някой започне да се намесва в художествения продукт, за мен това е фашизъм.

За пример той даде строгата забраната за марихуаната, която има лечебен ефект и със затвор се наказват хора, които я използват с лечебна цел. Става въпрос за политическо лицемерие, каза той.

Той заяви, че като политическо лице е за легализация на марихуаната за медицински цели.