GoodSAM (съкратено от Good Smartphone Activated Medics - добрият смартфон, активиращ медици) или за по-лесно "Добрият Сам" (често тълкувано и като съкращение от самарянин - б.а.) е най-новото мобилно приложение в помощ на лондонския Център за спешна медицинска помощ. Програмата може да се инсталира на който и да е съвременен смартфон, за да осигури връзка в реално време между пациента или всеки случаен минувач, готов да помогне, и екипа, който трябва да се отзове на повикването. Линейките в Лондон използват приложението вече пети месец, а системата може да се похвали с над 7500 регистрирани "самаряни", разказва научното издание Ню Сайънтист (New Scientist).

Спешните коли могат да бъдат повикани с натискането само на един бутон - по всяко време и от всеки, който е свидетел на някакъв инцидент. Приложението автоматично локализира и се свързва с трите най-близки екипа и на свой ред може да изпраща видео и снимки от мястото на събитието или да осигурява жива връзка между медиците и хората, които се опитват да помогнат. По този начин самите пострадали и присъстващите "самаряни" могат да получат полезни инструкции за оказване на първа помощ до пристигането на линейката.

"Целта е пострадалият да получи помощ възможно най-бързо", споделя създателят на GoodSAM Марк Уилсън. "При един сърдечен удар, например, всяка минута без кардиопулмонална реанимация (CPR) намалява шанса за оцеляване с 10%. Има огромна разлика, когато успееш да пристигнеш рано, затова е добре да използваме технологиите. Смятаме, че това е един от начините да постигаме по-добри резултати при спасяването на живот", убеден е Уилсън.

"Добрият Сам" обаче не е единствен в борбата със смъртта. Подобна система, наречена PulsePoint, се използва успешно в САЩ. От 2010 г. приложението SMS-Lifesavers пък спасява живота на пострадалите в Стокхолм. 

Миналата година специално проучване в Швеция е показало, че извършените реанимации в резултат на повикване през мобилната платформа са се увеличили от 42 на 68 процента. Броят на смъртните случаи обаче не е намалял. Специалистите предполагат, че това се дължи на факта, че CPR реанимацията не е достатъчна за пълното възстановяване на нормалния сърдечен ритъм. За целта е необходим дефибрилатор и за да осигурят такъв на нуждаещите се, здравните власти създават национален регистър на обществено достъпните дефибрилатори. По този начин мобилното приложение автоматично пренасочва хората в по-тежко състояние към дефибрилаторите, за да не се губи излишно време за изчакване на линейка, която може да осигури само CPR реанимация.

"Сега в Стокхолм много от пациентите биват дефибрилирани в рамките на първите 5 минути и 70% от тях оцеляват", допълва Якоб Холенберг от Института "Каролинска".

Заимствайки примера, създателите на "Добрия Сам" вече разработват карта на дефибрилатрите в Лондон, за да бъдат на разположение на всички нуждаещи се.