Скандални реплики бяха разменени между представителите на САЩ и Русия в Съвета за сигурност на ООН. Саманта Пауър обвини Москва в лъжи и спонсориране на терористите в Донбас, а Чуркин отвърна, че е шокиран от благодушието и подкрепата към Киев.

Извънредното заседание бе свикано по молба на Русия, след като украинските власти започнаха вчера рано сутринта антитерористичната операция в Славянск. Мнозинството членове на Съвета застанаха на страната на Киев и обявиха, че поддържат акцията в източните райони на Украйна. Само Китай дипломатично заяви, че е "дълбоко обезспокоен от ситуацията в Украйна и Пекин би искал да види политическо уреждане на основата на диалога, а не на конфронтацията".

Представителят на Киев благодари за подкрепата и официално заяви:

"Никакви танкове, никакви ракети не са използвани срещу гражданското население. Изявлението на Москва за някакво участие на неправителствени въоръжени групи в антитерористичната операция не съответстват на действителността. Абсолютно цинично и фалшиво е твърдението на Русия, че там са били англоговорящи чужденци. Официално заявяваме, че единствените чуждестранни военни в Източна Украйна - това са руските диверсанти и наемници"

Посланикът на Русия Виталий Чуркин разкритикува ръководството на Украйна и позицията на САЩ, като отбеляза, че Москва не се е отказала от изпълнението на договореностите от 21 февруари (тогава беше подписано споразумение между президента Янукович, опозицията и западни посланици), както и от договореностите в Женева от 17 април. Той призова за незабавно спиране на насилието в източните райони, включително и от въоръжените сили на Украйна

Виталий Чуркин. Снимка ООН

Русия отново използва лъжата, отговори представителката на Щатите Саманта Пауър.

Първо тя напомни, че Вашингтон е осъдил силовите действия и превземането на помещения от хората от евромайдана по време на протестите в Киев, а Чуркин бил заявил, че такъв факт няма. Пауър показа датата на американското изявление и поиска опонента й да опровергае лъжливите си думи.

Второ - изтъкна, че Русия е била единствената страна отказала да подпише споразумението от 21 февруари, а напоследък апелира да се спазва. "Това е работа на страните, подписали документа", уточни дипломатката.

Саманта Пауър. Снимка ООН

Американката коментира и тезата за участието на въоръжените сили на Украйна срещу мирните жители на Донбас.

"Те имат същата униформа като руските войници. А, впрочем, сепаратистите от къде са взели оръжие, с което да свалят хеликоптери?, иронично попита тя, очевидно имайки предвид взривяването с РПГ на три вертолета вчера над Славянск.

Тогава Чуркин за трети път взел думата на заседанието и изтъкнал, че "лъжата не е задължително да се проявява само с изказването на факти, но и с подбора и представянето на позиции". Той поясни, че изявлението на което се основават американците, така или иначе не е осъдило действията на опонентие на Янукович, които в края на крайщата свалиха законната власт. Но извинение не прозвуча.

Още преди това обаче атмосферата се нажежи между представителите на двете велики сили. 

Пауър обяви, че Русия "страховито лъже" за ситуацията в Украйна и финансира насилието в Донбас, което прави неуместни приказките за безспокойство.

"Няма какво толкова да се вълнува Русия, защото тя създава тази ситуация", заяви Пауър. А според нея правителството на Украйна от самото начало търси мирно решаване на кризата.

Тя припомни за анексията на Крим и отбеляза, че търпението на властите в Киев е безпрецедентно. "63 дни Киев върви по пътя на мира, а от ден на ден Москва върви по пътя на войната", категорично заяви посланичката.

"Да си представим, че част от Русия бе завзета от друга държава. Щеше ли Москва да проявява такава сдържаност като Киев", попита риторично дипломатката.

"Във всеки случай ние много по-рано щяхме да направим прочиствателна акция в аналогична ситуация на тази в Славянск", обясни Пауър.

"Няма никаква заплаха за руските граждани от властите в Киев. Но пък има заплаха от Русия, която се опитва да докаже, че в Донбас са нужни "миротворци". Обаче миротворци могат да бъдат само под егидата на ООН", заключи тя.

"В хода на срещата на 2 май в Съвета за сигурност на ООН ние бяхме шокирани от благодушието на западните членови на Съвета по отношение на действията на нелегитимните киевски власти и ултрарадикалните елементи, на които те се опират. Затова не е за учудване, че с подобен род подкрепа те (властите в Киев б.р.) могат да действат безнаказано", се казва в разпространено изявление на Виталий Чуркин за извънредното заседание на СС на ООН, съобщи ИТАР-ТАСС.

Постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН са САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция. А непостоянните с мандат за една година в момента са Саудитска Арабия, Чад, Чили, Литва и Нигерия.