Почивните дни се оказаха благодатни за разгръщането на остроумието на намиращите се в предизборна кампания родни политици. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не пропусна присъствието си на събора на овцевъдите край Петропавловския манастир, за да ни озари с нова порция откровения. 

Борисов разбира езика и на овцете и говори с тях като с равни, стана ясно на събора. 

„Отиваш при една овца да я питаш, ще ти каже ГЕРБ ни даваха 40 лева на глава, тези (сегашните управляващи - б.р.) ни дават 4. Овците ще проговорят накрая. Но това си е на БСП проблем. Овчарите казват – и на овците да сложат вълк отпред, всички стават вълци, както и обратното. Ако им сложиш овен отпред, всички стават овни”, разясни Борисов. 

По отношение на финансовите корекции, налагани на общините, той заяви: „Да порежат общините на ГЕРБ, където живеят над 80 процента от населението на България, няма да удържи”.

Управляващите сега прилагали нова формула: „Викат кметовете един по един и им казват – ако си мълчалив, послушен, и преклониш глава пред ДПС, БСП и „Атака” (тройната коалиция), ще ти намалим корекциите. Така работят един по един кметовете на ГЕРБ сега, за да разбият партията”, обясни Борисов.

Сметната палата вече била Станишева палата и това означавало, че на практика държавата няма такъв контролен орган, каза още лидерът на ГЕРБ. Той имаше предвид назначаването на бившата съветничка на Станишев Лидия Руменова за шеф на палатата.

Борисов даде оценка и за предизборните клипове на БСП, които определи като "най-жалките".

"160 милиона евро дават, или, по- лесно за българите - 320 милиона лева, за клипове с боксьори, шахматисти и подобни глупости. Простотия голяма”, обобщи Борисов.

Всяка партия може да направи такива клипове. Това ли е европейският дебат? Какво общо има Европейският парламент с боксьори и шахматисти? Какво рекламира европеецът Станишев? Какво общо има една предизборна кампания с това?”, коментира лидерът на ГЕРБ.

Клиповете на БСП изобразяват битката между ЕНП и ПЕС, в България между ГЕРБ и БСП, според тълкуванието на пресцентъра на соцпартията. В трите филмчета един срещу друг на борба, фехтовка и шах се противопоставят спортисти, облечени в синьо и червено.

Борисов съобщи и че изпраща на Станишев официално писмо с покана за дебат с Томислав Дончев, водач на листата на ГЕРБ. 

”Стига е ходил по медиите да търчи и да иска дебат с мен. Това е ниво Европейски парламент", каза Борисов.
Станишев по-рано предложи на своя опонент, ако избягва дебат с него, да му прати журналиста от "Дума" Александър Симов.