На 16.02.2016 г. съдебният помощник Галя Янева подаде молба за едностранно прекратяване на трудовото правоотношение с 30-дневно предизвестие на основание чл. 326, ал. 1 от Кодекса на труда.

Това гласи лаконично съобщение на сайта на Софийския градски съд.

Янева бе сред съдебните помощници, които не издържаха атестационния тест и получи 3 точки, от възможни 34 (вторият най-слаб резултат изобщо, б.р.). В деня (18.12.2015 г.), в който всички съдебни помощници се явиха на теста, Галя Янева бе в болничен. Веднага след като се яви на работа, на нея й бе даден еднакъв по тежест, но различен тест от този на колегите й, завършва съобщението.

Ако се чудите какво толкова има около един съдебен помощник, изкарал 3 точки от 34 възможни, че СГС да пуска официално съобщение по повода, отговорът е във фамилното име.

След злополучната атестация повече от месец председателят на съда Калоян Топалов обаче не можеше да освободи от длъжност съпругата на премиерския съветник Яне Янев, защото тя излизаше в постоянни болнични. Стигна се дотам, че накрая излезе в болнични за 30 дни, а ръководството на СГС обжалва листа пред ТЕЛК. Все още няма произнасяне по този случай.

Както Клуб Z писа, в казуса изненадващо се намеси и Инспекцията по труда и без да посочи мотиви забрани на ръководството на съда да извърши уволнението на неиздържалата помощничка.

ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА БЛОКИРА УВОЛНЕНИЕТО НА ЖЕНАТА НА ЯНЕ

Атестацията на Янева, която от години си изкарва хляба в най-важния съд в страната, съвпадна с СМС-гейт и поетата от Янев отговорност, че той е пратил на Бойко Борисов съобщението от ВСС, нищо че в него се твърди "не го приехМЕ".

Председателят на СГС Калоян Топалов беше нападнат от съветника на премиера, че извършвал чистка.

В отговор ръководителят на СГС заяви, че Янев го е нападнал в момент на съвпадение на негативен за съпругата му тест и получения от премиера есемес:

”Това може да се обобщи с една перифраза "Търсете съпругата". Всичко това би било много смешно и забавно, ако не се случваше от висотата на главния герой в тази пиеса. Не лицето Яне Янев от Сандански в лично качество, а лицето Яне Янев, който е съветник. За мен в случая става въпрос за едно умишлено и целенасочено създаване на напрежение и конфликт между съдебната и изпълнителна власт по въпроси, при които такова противоречие липсва”, заяви Топалов пред БНР по повода.