Спирането на обществените поръчки от правителството не е самоцелно, искаме да разсеем всички съмнение за нещо задкулисно, заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

От днешното заседание на кабинета гръмна новината, че се спира проектът за над половин милиард за новите лични документи с електронна идентификация, както и изграждането на горски пътища за 95 млн. лв., спечелено от фирмата "Водстрой 98", която се смята за свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

БОРИСОВ НАРЕДИЛ СПИРАНЕ НА ПОРЪЧКИ ЗА ПЕЕВСКИ ЗА ОЩЕ 95 МЛН. ЛВ.

А само преди два дни премиерът Бойко Борисов обяви, че лично спира поръчката за изграждане на два лота от магистрала "Хемус" за близо 1 млрд. лв., която е спечелена от дружества, свързвани с Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев.

Горанов намекна за спиране и на поръчки във Варна:

"По отношение на Варна има няколко големи обществени поръчки, свързани с благоустройството на града и проект, свързан с курортен комплекс „Златни пясъци”. Това са поръчки, за които се преценява по целесъобразност, че поради големия обем, трябва да бъдат организирани на ново", коментира той.

Както и обясни логиката, свързана със спирането на изпълнението на проектите:

"Големият обществен интерес и съмненията, че когато се говори за големи обществени поръчки нещата не са организирани достатъчно прозрачно, ни карат да ги организираме под медийно наблюдение с още по-голяма публичност и прозрачност, за да отпаднат всички съмнения, че има нещо", добави финансовият министър.

На въпрос защо сега правителството предприема тази стъпка, Горанов заяви, че е "по-добре късно, отколкото никога".

"Не е самоцелно спирането на тези поръчки. Искаме да разсеем всякакви съмнения, че има нещо скрито покрито или задкулисие, което се случва при големи обществени поръчки", твърди финансовият министър.

ЕДНА ДОБРА НОВИНА - АКО БОРИСОВ СМЕНИ ПОСОКАТА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПЕЕВСКИ, ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОДКРЕПЕН