НИЯ КАРАДЖОВА

Просветното министерство ще въведе нови мерки при организацията на матурите като мярка срещу поголовното преписване, на което бяхме свидетели през миналите години. Идеята бе лансирана за пръв път в началото на учебната година, но в момента се оформят основните детайли по новата организация.

Идеята е изпитът да се състои от три части, а не от две, както бе предложено първоначално. Първата от тях ще включва само въпросите със затворен отговор, при които се огражда вярното твърдение. Тези въпроси бяха и най-преписваните в минали години, защото лесно се изпраща смс с верните отговори. Времето за работа по тези въпроси най-вероятно ще бъде час, като по време на него зрелостникът няма да може да излиза. Право да излезеш получаваш само когато приключиш с отговорите си, прибереш листа и залепиш плика, така че да не можеш след това да се върнеш и да коригираш нещо. 

Вторият модул от изпита ще включва въпросите с „отворен“ отговор, при които не са зададени предварително отговори и ученикът трябва да пише със свои думи. Най-често това са текстове, на които трябва да се направи резюме, или питания, на които се отговаря с едно-две изречения. Третата част ще бъде написването на интерпретативното съчинение или есето. Все още се работи по окончателното решение дали матурата да бъде в този вид, но според експерти той ще гарантира до голяма степен невъзможността да ползваш допълнителни средства, за да препишеш.