Насроченото за днес и утре начало на процеса в Софийски градски съд срещу депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов за престъпление против общественото спокойствие не можа да се състои.

СГС не можа да стартира делото за инцидента пред магазин на ул. „Г. С. Раковски” заради неявяването на двамата подсъдими, които обясниха в писмо, че са служебно ангажирани в качеството си на народни представители, съобщи БГНЕС. На днешното заседание не се яви и един от адвокатите им Явор Нотев, който също е депутат от "Атака".

Днес стана ясно обаче, че няколко от свидетелите срещу двамата депутати, ще се явят като частни обвинители и като граждански ищци. Съдията насрочи следващите заседания за 22 и 23 март от 9.30 часа.

Сидеров и Чуколов са обвинени за това, че на 9 октомври м.г. на улица „Г. С. Раковски” в столицата пред магазин за алкохол и цигари, в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост.

Двамата са предадени на съд и за това, че са причинили телесни повреди на полицейски служители.

В СГС все още тече и делото срещу лидера на „Атака” за инцидента на летище Варна, в който участват и негови съпартийци. По него Сидеров е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство.

В края на миналата година Сидеров и Чуколов прекараха няколко часа в ареста. Дни след инцидента пред клекшопа на ул. „Г. С. Раковски”, депутатите нахлуха в НАТФИЗ – веднъж на 23 октомври, и втори път във вечерта на местните избори. След това прокуратурата им повдигна обвинения за хулиганство, извършено с изключителна дързост, а на Сидеров - и за принуда срещу студентка. Двамата бяха задържани за 72 часа, но същата вечер пуснати под гаранция от по 6000 лв. за всеки.

Този казус още не е влязъл в съда.