Критичният доклад на Европейската комисия налага преоценка и преосмисляне на проверката по записите на Янева и Ченалова, ако искаме да изпълняваме препоръките на действия, не само на думи.

Това каза Калин Калпакчиев, член на ВСС, по повод предложението, внесено от него и Соня Найденова на днешното заседание на Съвета да бъде обсъдено възобновяване на проверката по случая с разпространените в публичното пространство разговори между съдиите Румяна Ченалова и Владимира Янева, предаде „Фокус“.

„Ние сме заявявали с госпожа Найденова и с други членове на ВСС още по време на обсъждането на резултатите от проверката на 14 януари, че могат и трябва да бъдат извършени още много и други действия за проверка на наличната информация.

Като например да бъде изслушан градският прокурор на София (Христо Динев, б.р.), да бъдат иззети разпечатки на телефонната централа на Съдебната палата, да бъде поканена за изслушване госпожа Ченалова и т.н. и т.н “, поясни Калпакчиев, който е от съдийската квота.

Той отбеляза, че междувременно за периода от 14 януари са настъпили нови обстоятелства като публикуването на доклада на ЕК, в който събитията около случая са коментирани много критично.

„Според мен това налага преоценка и преосмисляне от страна на ВСС, щом ще изпълняваме препоръките на ЕК с действия, не само с думи“, отбеляза Калпакчиев. Той допълни, че на проверка трябва да подлежат и случилите се междувременно нови събития, като новата експертиза за записите.

ПРОКУРАТУРАТА ДЕЛИКАТНО ПИТАЛА "БИВОЛЪ" ИМА ЛИ ОЩЕ ЗАПИСИ ОТ "ДВЕТЕ КАКИ"

Както Клуб Z писа, на 2 февруари издателите на "Биволъ" внесоха в Столичното следствие към материалите по разследването заверен превод на международна експертиза, че записите са автентични. Етичната комисия прекрати проверката по случая именно позовавайки се на експертиза, изготвена за прокуратурата, че записите са манипулирани.

Досега резултатите от въпросния аудио-анализ обаче не са станали публично достояние.

Етичната комисия също така съобщи, че са изчерпани всички възможни средства за разнищване на скандала, без да разпита старозагорския адвокат Момчил Мондешки, който според Ченалова е мъжът от записите.

"БИВОЛЪ": НЯМА МАНИПУЛАЦИИ ПО ЗАПИСИТЕ "ЯНЕВАГЕЙТ"

За да се задейства нова проверка обаче, са нужни 5 подписа. Точката ще бъде обсъждана по-късно днес на заседанието на ВСС.