Бившият правосъден министър Христо Иванов написа във фейсбук ироничен коментар на новината, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обещава на българския премиер да свали мониторинга над страната ни (в частност Иванов поства заглавието на "Медиапул": Юнкер успокои "моя приятел Бойко", че и наблюдението на България ще приключи).

Ето коментара му:

Ами, Наздраве!

Ама да не пропуснете момента със сметката. Щото решението за мониторинга не зависи само от ЕК. Тя изготвя докладите, "в които пише, каквото пише", включително, на заглавната страница, че са до Съвета и ЕП. Така че решението за съдбата на мониторинга зависи от страните членки. Особено от една.

И онзи ден Юнкер каза това, което ще пише в заключенията на Съвета по доклада на ЕК. А това, което е казал днес, нещо ми подсказва, че няма да го има в заключенията.

Така че, докато не чуем днешните слова от фрау Меркел, пием само за катарзиса пред огледалото и бг медиите.

Иначе, всички вярваме, че накрая премиерът ще осъзнае, че без Цацаров да си понесе отговорността и без радикална реформа на прокуратурата, в резултат на което да имаме за главен прокурор някой на който може да се вярва, че ще разследва Пеевски реално, фокусите с обществените поръчки са само колкото за едно наздраве в почивката между заседанията.

Аз съм оптимист, да пием за това!