Михаил Ходорковски е за неприкосновеност на бившите президент или премиер при евентуална смяна на властта в Русия, предаде Нюз.Ру.

Бившият олигарх заяви това в Лондон на среща със свои симпатизанти.

Запитан каква съдба може да очаква Владимир Путин и семейството му в случай на негово идване на власт, Ходорковски отговори:

"Не виждам противопоставяне между нас в личен план. Сметките ни са приключени. Той е мой политически опонент. Смятам, че е правилно и достойно, когато бившият опонент - бивш президент или бивш премиер - ще се ползват с пълна неприкосновеност, както това е регламентирано в нормалните страни, в случай, че не извършат престъпления."

Бившият шеф на ЮКОС, който бе хвърлен за 10 години в затвора именно по времето на Путин, допълни, че съдът е този, който трябва да установи вина или невинност.

"Те трябва да бъдат освободени от отговорност за действията си по време на политическия си живот, ако това не са били криминални престъпления. Но това трябва да реши съдът."

Същевременно Ходорковски се изказа против лустрация в Русия.

"Лустрацията е път, който не води никъде. В страната има прекалено много омраза, обществото е твърде разделено. Някой трябва да започне да прощава и, ако се считаме за по-морални хора от нашите опоненти, а ние се надяваме, че е точно така, тези, които трябва да започнат да прощават, сме ние", каза той.

След излизането си от затвора през 2014 г. Ходорковски живее в Швейцария.