Докладът на консултантскаата компания до синдиците за фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде оповестен публично. Това поискаха депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов. Те внесоха предложения за промени в Закона за банковата несъстоятелност, съобщи радио "Дарик".

Преди това в кулоарите на парламента Пеевски призова финансовия министър да огласи доклада на консултантската фирма AlixPartners.

ПЕЕВСКИ ПИТА: КОЙ СЕ КРИЕ ЗАД ПЕЕВСКИ

"Представям нашата законодателна инициатива. Тя съдържа две разпоредби, само че временният синдик, както и синдикът, са длъжни независимо от договорния план за конфиденциалност, след приемане на доклада да го публикуват на електронната си страница, с изключение на препоръките по събиране на вземанията, направени в доклада", заяви пред журналисти в парламента Йордан Цонев.

"Последното изречение не цели да скрие никаква истина, консултирахме се със съответните лица. Всичко, което е направено в доклада, се съдържа в неговото изложение", поясни депутатът. 

"Към него има направени препоръки как да бъдат събрани част от вземанията. За да не попречим на компетентните органи да събират, оставаме тази част да бъдеконфиденциална. Но всичко останало, в което подробно са описани всички факти и обстоятелства, които са довели до фалита, трябва да станат достояние на нашата общественост", заяви още Цонев.