Зам.-шефът на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията Цветан Цветанов бе избран за шеф на вътрешната комисия. 145 депутати го подкрепиха, 7 бяха "против", а 3 се въздържаха.

"Аз няма да гласувам "за" Цветанов, за да се подчиня на партийата дисциплина".

Това каза ген. Атанас Атанасов (РБ), който е бивш шеф на вътрешната комисия. Според него обаче Цветанов трябва да бъде избран заради личните си качества и по една друга причина.

"Отговорността за това, което се случва или не се случва в сектора за сигурност трябва да бъде определена точно и това трябва да е комисията на ГЕРБ. Т.нар. сектор за сигурност се ръководи ръчно от министър-председателя. Бяха освободени главният секретар на МВР и шефът на ДАНС и повече нищо не се случи. Всички персонални назначения на от времето на Орешарски останаха", каза още Атанасов.

Според него някои служби и част от ДАНС работят в частен интерес, а в МВР на редица позиции, са хора които работят за "сарайско-библиотекарската групировка".

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни защо партийната дисциплина налага на партията да гласува против Цветанов.

"Гласуваме "против" в името на стабилността на държавата. Да бъдеш опозиция не значи да бъдеш против стабилността на държавата. Много зле е за стабилността на държавата да се продуцира на най-високото възможно ниво конфликтът между ПГ на ГЕРБ и вътрешния министър, който всички виждаме.

Това каза Кънев.

За шеф на комисията по транспорт бе избран Настимир Ананиев (ДБГ). Това стана без дебати. 98 депутати бяха "за", 11 "против", а 24 се въздържаха.

Ръководните позиции в двете комисии се овакантиха, след като Атанасов подаде оставка като шеф на вътрешната комисия, а Гроздан Караджов се оттегли от транспортната. Това се случи след като ДСБ обяви, че излиза в опозиция и бе последвана и от депутатите от Реформаторския блок от гражданската квота.