Щатски изтребители са бомбардирали позиции на радикални ислямисти, привърженици на "Даеш", в град Сабрата, съобщи в. "Ню Йорк таймс". Най-малко 41 души са били убити при атаката. Около десетина са ранените.

Населеното място е много близо да границата с Тунис. Западните разузнавателни служби подозират, че там е една от крепостите на джихадистите от "Даеш" в Либия. Смята се, че точно в лагери в този район са били тренирани терористите, които миналата година извършиха два кървави атентата в Тунис. През март бе нападнат Националния музей в столицата и бяха застреляни 22 души, а през лятото на един от най-известните плажове в страната бяха убити 38 чуждестранни туристи.

В началото на седмицата президентът Обама заяви, че "с цялото ми уважение към Либия като независима страна, ние ще гоним ислямските терористи, където и да се намират". Той добави, че "ако бъдат открити лагери на привърженици на "Даеш" на либийска територия, САЩ няма да се поколебаят да ги ударят от въздуха, за да ги прочистят от терористите".