България е избрала Citi, JP Morgan Chase &Co и още две банки за пласирането на нова емисия облигации до 3,9 млрд. лева (2,2 млрд. евро), съобщава Ройтерс, като се позовава на източници от пазара предаде "Инвестор.бг". Това е и максималният размер на новия дълг от външните пазари, който страната може да изтегли според разчетите на Бюджет '2016. В сметките за тази година са предвидени общо нови дългове до 5,3 млрд. лева.

Страната се нуждае от постъпленията, за да финансира дупката в бюджета, която се оценява на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), като ще останат и средства за ликвидни буфери заради стрес тестовете на банките през тази година, пише Ройтерс

Четирите банки ще организират една или няколко емисии облигации, посочват източниците на агенцията.

Финансовото министерство на България отказва коментар, но потвърждава в изявление за Ройтерс, че е предприело стъпки за осигуряване на възможността да изтегли нов външен дълг в рамките на средносрочната дългова програма и лимита от 3,9 млрд. лева.

Българското финансово министерство очаква съотношението на дълга към БВП да достигне 28% през тази година от 26,4% в края на 2015 г.

София набра от международните пазари 3,1 млрд. евро през март 2015 г. – най-голямата продажба на дълг, организирана от страната някога, отбелязва агенцията.