Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обвини службите за сигурност за насилието в Одеса в петък, когато 46 души загинаха в южния украински град. Яценюк обяви пред Би Би Си, че ще има "пълно, подробно и независимо разследване".

Повечето от жертвите бяха проруски сепаратисти, които загинаха при пожар в барикадирана от тях сграда в центъра на Одеса.

"Лично аз обвинявам силите по сигурността и силите на реда, защото не направиха нищо, за да спрат тази катастрофа", заяви Яценюк. "Тези сили по сигурността са неефективни и нарушиха закона".

Премиерът добави, че шефът на полицията в Одеса е уволнен, а прокуратурата е започнала разследване срещу цялата полиция и всеки отделен полицай.

46 души загинаха в петък, след като сепаратисти се барикадираха в Дома на профсъюзите, отстъпвайки пред проукраински активисти. Яценюк обвинява проруските групи за "провокиране на размириците", както и Русия за оркестрирането на "истинска война", която "да елиминира Украйна и украинската независимост".

Според руските медии, групи от футболни фенове и ултраси са влезли в конфликт със проруски настроени граждани, който бързо е ескалирал и е довел до барикадата и последвалите жертви.

До момента са известни имената на 14 загинали в размириците, като списъкът е съставен от жители на Одеса. Украинското МВР отказва да потвърди имената, позовавайки се на следствена тайна. Петима са загинали от огнестрелни рани, четирима - от падане от високите етажи на Дома на профсъюзите. Всички са одесчани:

1. Андрей Бирюков, роден 1978 г. — огнестрелни рани,

2. Андрей Брожевский, роден 1987 г. – падане от висок етаж,

3. Виктор Булах, роден 1956 г. – падане от висок етаж,

4. Анна Вареникина, родена 1955 г. – задушила се е от дима,

5. Николай Егорский, роден 1976 г. – огнестрелни рани,

6. Александър Жулков, роден 1968 г. – огнестрелни рани,

7. Игор Иванов, роден 1987 г. – огнестрелни рани,

8. Анатолий Калин, роден 1976 г. – падане от висок етаж,

9. Вячеслав Маркин, роден 1969 г., депутат в областния съвет – починал в болницата от раните си,

10. Сергей Мишин, роден 1986 г. — загинал в пожар,

11. Вадим Негатуров, роден 1959 г., одески поет – загинал в пожар,

12. Максим Никитенко, роден 1982 г. – падане от висок етаж,

13. Геннадий Петров, роден 1985 г. – огнестрелни рани,

14. Александър Садовничий, роден 1954 г. — загинал в пожара.

Повечето от телата са намерени на мястото на пожара, но разпознаването им е трудно.

След като вчера Сергей Станишев рязко разкритикува събитията в Одеса, днес и ГЕРБ пуснаха официално изявление:

 ПП ГЕРБ изказва своята дълбока съпричастност и съболезнование към близките на загиналите украйнски граждани по време на трагичните събития в Одеса от последните дни. С безпокойство искаме да се обърнем към властите в Киев и Москва да покажат воля за намаляване на напрежението. Наблюдаваме с тревога случващото се в различни части на Украйна. Провокациите, независимо от коя страна произлизат, трябва да бъдат прекратени.