Много хора от цял свят мечтаят поне веднъж в живота си да видят Северното сияние. Но зверските студове през зимата в Арктика със сигурност са една от отрезвяващите спирачки за по-зиморничавите хора.

И все пак една финландска хотелиерска верига е намерила начин хем да се излегнете на топло, а точно над главата си да виждате светлинната феерия. Всъщност това е възможно в Kakslauttanen Arctic Resort в Саариселка, Финландия. Там гостите се настаняват в иглута, които обаче имат малко общо с тези на ескимосите. Напrравени са не от сняг, а от стъкло, а вътре е топло, светло и има всевъзможни удобства.

В селището има общо 20 къщички, които са предназначени специално за гледане на Северното сияние. Иначе Саариселка е едно от местата, в които мистичното явление може да се наблюдава при идеални условия.Курортът се намира на север от Арктическия кръг в Национален парк "Урхо Кеконен", където северните светлини могат да се видят около 200 дни в годината. Стъклените иглута са отворени от август до април.

Ако идеята за стъклените иглута ви допада, е добре да започнете да спестявате отрано преди момента за заминаването на север. Причината е, че само една нощувка в иглу-двойка струва около 455 долара на вечер. Курортът предлага разнообразие от дейности на открито, както и с ресторант, леден бар, сауни и други. Освен стъклени има и снежни иглута, дървени къщи, както и такива, които комбинират стъкления покрив и дървената къщичка.