Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че свиква днес заседание на правителството и веднага след това ще обяви датата на референдума "за" или "против" оставането на Великобритания в Европейския съюз. Анализаторите на Острова прогнозират, че допитването вероятно ще бъде насрочено за 23 юни. Също от днес започва и кампанията на кабинета за вота.

Европейските лидери още от снощи се надпреварват да дават оценки за сделката в Брюксел.

Президентът на Литва Даля Грибаускайте първа обяви, че е постигнато споразумение със съобщение в Туитър - "Постигнато е споразумение . Драмата свърши“.

Премиерите на Естония и на Малта - Таави Рийвас и Жозеф Мускат, също бързо реагираха.

„След месеци на усилена работа, на британския народ бе представена добра и честна сделка. ЕС е решен да остане единен, с Великобритания като член. Ние работихме усилено за постигането на това важно споразумение. То е силна демонстрация на европейската решителност“, заяви естонският премиер Таави Рийвас. „Това е сделка, честна сделка. Късмет на Камерън в кампанията по запасването на Великобритания в ЕС. Сега е ред на британския народ да вземе решение“, обяви Жозеф Мускат, пише "Фокус".

„Преодоляхме различията си за да постигнем добро споразумение. Сега е ред на британския народ да решава. Успех, Дейвид Камерън“, е оценката на белгийския премиер Мишел.

„Изправени сме пред безпрецедентна криза, пред лицето на която трябва да бъдем единни“, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск, като спомена заплахите от миграцията, терористичните атаки в Турция и заплахата от военен сблъсък между Русия и Турция.

7 ГОДИНИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЩЕ МОЖЕ ДА РЕЖЕ НАДБАВКИТЕ ЗА ЗАЕТОСТ НА НОВОПРИСТИГНАЛИТЕ БЪЛГАРИ

„Великобритания винаги е имала особен статут в ЕС, което никога не й е пречело да играе позитивна роля в общността, която се състои от 28 държави, а не от 27+1“, смята шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. „Еврото ще остане валута на ЕС, никой не може да блокира това. Но всяка страна от ЕС може да избира приема ли тази валута“, добавя още той.

„Няма изключение от правилата“, лаконичен бе френският президент Франсоа Оланд.

„Това е справедлив компромис, който не беше лесен за нас по нито един проблем. Не мисля, че дадохме твърде много на Великобритания“, застрахова се германската канцлерка Ангела Меркел.

На коренно обратно и остро критично мнение са опозиционните лидери на Острова.

"Прехвалената "сделка на Дейв" не струва дори хартията, на която е написана", иронично обяви Найджъл Фараж, водач на ЮКИП - Партията на независимостта на Обединеното кралство. "Това е наистина жалка сделка. Ние сме достатъчно добри, за да бъдем независима, самоуправляваща се нация извън ЕС. Референдумът е златната ни възможност. Искат от нас да останем в съюз, който сега прилича на горяща сграда. Има спасителен авариен изход, предлагам да го използваме", допълни той.

"Той сега ще тръби победа, но това е напълно куха победа. Най-важното, тя не е юридически обвързваща и може да бъде развалена от европейските политици или неизборните съдии на ЕС, така че няма да има по-голяма сила от един договор без подпис", коментира гневно Матю Елиът, лидер на евроскептичната група "Vote Leave".