Двама служители на сръбското посолство в Либия са загинали при вчерашната US бомбардировка срещу база на ислямисти.

Това съобщи днес в Белград сръбският премиер Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

“Официално е потвърдено, че двама сръбски граждани са загинали в либийския град Сабрата. Те са били убити в резултат на въздушен удар. Американците са бомбардирали база на “Даеш”. Ние поискахме обяснения от американската страна дали е знаела, че там има представители на други националности. Информираха ни, че не са знаели”, заявява Вучич.

Германските медии цитират сръбския външен министър Ивица Дачич:

“За съжаление получихме информация, че при въздушното нападение вчера в Либия са загинали доста чуждестранни граждани. Сред убитите са и двама служители на нашето посолство.”

Служителите на сръбското посолство обаче са били отвлечени в Триполи през ноември м. г. Според “Билд” похитените миналата есен и убити вчера при въздушното нападение са жена, пресаташе към посолството на Белград в Триполи и нейният шофьор.

От Белград отказват коментар с твърдението, че труповете все още не са предадени на сръбската страна.

Вашингтон твърди, че вчерашните въздушни удари са били насочени срещу тренировъчен лагер на ислямистката терористична организация “Даеш”. Базата се намирала на около 80 км източно от границата с Тунис.

По данни на медицински персонал от близката болница загиналите при бомбардировката са най-малко 49 души, над 30 от които терористи от Тунис и Алжир.

Според “Ню Йорк таймс”, който се позовава на осведомен източник без да посочва име, цел на въздушното нападение е бил терористът от Тунис Нуредин Шушан. Той е организаторът на двата атентата през март и юни миналата година в Тунис, отнели живота на 60 души, повечето туристи.

Джихадистът е наричан също Сатаната на терора. Според говорител на Пентагона Нуредин Шушан е сред убитите при вчерашното въздушно нападение.