“Рожденият ден на Мугабе е като този на Исус Христос”. С това заглавие излезе проправителственият в. “Сънди мейл” – извънреден брой, посветен на 92-годишнината на президента на Зимбабве Робърт Мугабе.

Съобщава се също, че държавният глава е отбелязал рождения си ден вчера в тесен семеен кръг, но големите тържества с десетки хиляди гости от страната и чужбина ще са на 27 февруари в югоизточния град Масвинго, в близост до историческото древно селище Велико Зимбабве.

Майстори сладкари вече подготвяли изработването на 92-килограмова торта.

Робърт Мугабе чества публично рождените си дни от 1986 г. Всеки път това удоволствие струваше на държавата по 1 милион долара. Каква сума е заделена тази година, засега се пази в тайна.

Подготвяното тържество събуди гнева на мнозина, но малцина си позволиха да му дадат воля. 27-годишният абсолвент Денис Мунонгоза, който се издържа от продажба на цигари и кондоми, написа в Туитър:

“Тези хора явно не се срамуват публично да си угаждат, когато населението гладува. Поне тази година президентът трябваше да откаже тържествата.”

“Вместо да гуляят, Мугабе и приближените му би следвало да изработят програма за борба със сушата и нейните последствия в страната”, е мнението на Обърт Гуту, говорител на опозиционното Движение за демократична промяна.

Докато диктаторът тъне в разкош и си устройва пищни тържества, народът му тъне в мизерия. От 13-милионното население на страната над три милиона души биха се споминали от глад, ако не беше хуманитарната помощ, предоставяна предимно от САЩ и ЕС, бият тревога от Световната програма по прехрана към ООН.

Върхът на нахалството беше скорошното изявление на първата дама Грейс Мугабе, че заради гладуващото население тя си наложила да яде по-малко.

Мугабе управлява южноафриканската страна от 1980 г. От 20 години бившата британска колония влиза от криза в криза. Заради репресиите спрямо опозицията и фалшифициране на избори ЕС наложи забрана на Мугабе да влиза на територията му.

Той е решен да се кандидатира за пореден 5-годишен президентски мандат на изборите през 2018 г.

Дали здравето ще му позволи, е Божа работа. Само да припомним, че през септември 2015 г. Мугабе държа реч пред парламента. Всички бяха стъписани – същата реч той държа месец по-рано.

В Зимбабве все повече политици от опозицията надигат гласове за смяна на системата и призовават президента доброволно да се оттегли от властта. Това стана повод миналия петък Робърт Мугабе да отправи по телевизията 30-минутно обръщение. Той нарече “позор” дискусията около поста му и потвърди, че и през 2018 г. ще се кандидатира за президент.