збягалият от България бивш мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев даде интервю за предаването на журналиста Сашо Диков по телевизия BIT, което твърде много се отличаваше от всичките му медийни изяви досега. В него банкерът изяснява в качествено ново ниво връзката на ДПС депутата Делян Пеевски и ролята му за краха на банката, както и ролята на някои от основните политически лица у нас в този скандал. Василев разкрива и как прокуратурата в България е работила по поръчка на Пеевски по всички знакови дела след избирането на Сотир Цацаров за главен прокурор.

От телезизия BIT предоставиха стенограмата на записа на разговора. Предлагаме ви първата част от него:

САШО ДИКОВ: Господин Василев, след дълги премеждия, мъки, драми, срещи пред полицейско управление, ето че сега вече се срещаме в спокойна атмосфера за интервю, което от години искам да направим. Винаги съм смятал, че има какво да кажете – подготвил съм сума ти въпроси. Първо ми се иска, дайте да уточним какъв е Вашият статут, така да се каже, статусът като обвиняем човек и така нататък.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Здравейте, господин Диков.
Да, наистина имахме доста перипетии с Вас в Белград, в крайна сметка се намерихме тук. В момента съм в процес на екстрадиция, както на всички е известно. Предстои изслушване от Първоинстанционния съд на Сърбия по отношение на върнатото от Апелативния съд дело за екстрадиция.


САШО ДИКОВ: Значи, веднъж Първоинстанционният съд го е разглеждал, отишъл е на втора инстанция.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Точно така.

САШО ДИКОВ: Апелативният съд обаче тепърва, решението на първа инстанция какво е било?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Решението на първа инстанция беше за екстрадиция. Апелативният съд отхвърли решението на първа инстанция и върна за доразглеждане делото.

САШО ДИКОВ: Сега в момента?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: В момента предстои изслушване на първа инстанция по отношение главно на политическата мотивация на повдигнатото обвинение.

САШО ДИКОВ: Говорим за 24-ти, сега в сряда.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Говорим за 24-ти, сега в сряда.

САШО ДИКОВ: Какво решава това изслушване?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Това изслушване на практика се прави от съдията, който води делото. Той предоставя материалите от изслушването отново на Първоинстанционния съд, който трябва да вземе решение съобразно сроковете, предвидени от закона.

САШО ДИКОВ: Четох, че още тази седмица могат да Ви върнат в България.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: За тяхно голямо съжаление и тази седмица няма да стане. Кога и как ще стане? То или може да се случи след окончателно решение по процедурата, все пак да не забравяме, че окончателното решение зависи от министъра на правосъдието на Република Сърбия или от моето желание да прекратя процедурата, ако има, или по-скоро са настъпили предпоставките за това.

САШО ДИКОВ: Разбирам, че ако кажете утре – връщате се в България...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Да, аз мога да прекратя процедурата по мое желание, само че имам определени условия. Условията са гаранции за моя живот и на моето семейство и, разбира се, условия за справедлив съдебен процес. 
В сегашната ситуация в България аз не виждам въобще подобни неща и въобще подобни тенденции. Прокуратурата се държи като Светата инквизиция. Изказванията и на Цацаров, и на Сарафов, и на Гешев са като от Средновековието. Те са в крещяща колизия с изискванията на Европейското право – всеки обвиняем е невинен до доказване на противното. Това беше записано в последните изменения на Европейското право за правата на човека. В България сякаш това не съществува.


САШО ДИКОВ: Все пак сте в бюлетина на Интерпол за издирване.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Да, и какво от това? Аз съм в бюлетина на Интерпол за издирване, в същото време моят адрес е известен, процедурата на Интерпол на практика е завършена, защото аз съм издирен и сега съм в процедура по екстрадиция. Само че българската страна не спира искането си за издирване, очевидно, пак в противоречие с Европейската харта на правата на човека – нещо, за което съм завел, разбира се, и съответните дела срещу България в Страсбург.

САШО ДИКОВ: Какво трябва да стане, за да решите, че няма проблеми за Вашата сигурност, живот и така нататък и да се върнете в България?


ЦВ. ВАСИЛЕВ: Аз казах: нямам гаранции от страна на държавата и в частност на прокуратурата, до която моите адвокати – процесуални представители, са писали без отговор, разбира се. Още по-големият проблем е отсъствието на каквито и да било гаранции за справедлив съдебен процес. Вие виждате скандалите, които се развиват в съдебната система, виждате влиянието, пагубното влияние на прокуратурата, включително и върху съда.

САШО ДИКОВ: Остава ли още желанието Ви да Ви разпитат по видео способ, както се казва, за което, доколкото знам, е напълно законен метод и способ?
 

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Аз винаги съм заявявал това желание. Всъщност най-дълбоката заблуда е, че аз съм избягал от правосъдие. Аз не съм дошъл в Сърбия, за да избягам от правосъдие. Бягане от правосъдие е на други дестинации – те и без това ме пращат, непрекъснато пишат къде съм: ту в Аржентина, ту в Албания, ту съм в Южна Африка и без това ме пращат всеки ден на някъде. Аз съм в Сърбия и ще остана в Сърбия докато няма съответното решение, разбира се, на сръбския съд или пък аз не реша противното.

САШО ДИКОВ: Скоро казахте: „Благодарен съм, че съм жив, като знам какво ме очакваше, какво беше предвидено да ми се случи”?

ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ: Аз не съм от слабо информираните хора, независимо че това, което се случи през май и юни на 2014 г., очевидно надхвърли моите очаквания за дълбочината на заговора срещу банката и срещу мен, така че в крайна сметка имам своите източници на информация и знам за какво е ставало въпрос.

САШО ДИКОВ: Именно?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Именно подготвено покушение срещу мен.

САШО ДИКОВ: Покушение – да Ви застрелят, да Ви убият?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не знам по какъв начин. Може би не толкова героика, може би... Има и по-елементарни начини.

САШО ДИКОВ: Бях чувал, че Ви е подготвен арест.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Подготвен арест със сигурност във връзка с фалшивото убийство на господин Пеевски, фалшиво поръчаното убийство на господин Пеевски, но освен арест има и достатъчно други доказателства за подготвяно покушение срещу мен, включително и свидетелски показания.

САШО ДИКОВ: Има хора, които са свидетелствали, че се готви Вашето убийство?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Абсолютно.

САШО ДИКОВ: Чувал съм, че един прокурор е издал четата, че Ви се готви поне арест и затова сте заминали, излетял сте с частен самолет за Виена.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не, не съм летял за Виена. Летях тогава за Петербург по бизнес логика, само че ускорих това посещение, защото трябваше да разбера за какво става въпрос. И то се разбра! Още с ареста на абсолютно невинните хора – тримата невинни хора на 12, мисля, юни...

САШО ДИКОВ: На 13-ти, ако не се лъжа.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Да не би да съм сбъркал. 

САШО ДИКОВ: Да, на 20-ти беше затворена банката.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Точно така!

САШО ДИКОВ: С какъв документ прокуратурата иска Вашата екстрадиция? Мисля, че може да го покажете.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Мога, разбира се. Това е нормално искане за екстрадиция по двустранната Спогодба за правна помощ. Мога да Ви покажа какви са доказателствата за повдигнатото обвинение срещу мен на 28 юли. Всъщност по-важното е, че година и шест месеца вече след това първоначално повдигнатото обвинение, нищо друго не се е случило освен непрекъснат тормоз и шантаж на свидетелите, които се привикват вече за пети, някои от тях – пети, шести, десети път в следствието и прокуратурата, за да „докажат” някакви мои връзки, обвързаности и какво ли не още. Пак казвам: година и шест месеца след първоначалното повдигане на обвинението няма внесено дело в съда, а моето присъствие дори не е от значение.Значи има нещо друго.
Те не могат да повдигнат обвинението, очевидно са много нервни. Мога да Ви покажа всъщност за какво става въпрос. Ето Ви двете страници. (Показва.)

САШО ДИКОВ: Само да погледна (чете): Постановление за привличане на обвинен...; доклад на еди-кой си прокурор Стоянов, прокурор Ганчева, прокурор Гешев – това е на 25 юли.”
Това постановление заприлича на обвинение: „Днес, 28 юли, подписаният Иван Иванов, следовател в еди-къде си, установи, че събраните доказателства по досъдебно производство по описа и така нататък на Софийска градска прокуратура за виновността на лицето – тук не трябва да гледаме ЕГН-то – за периода (после ще видим този ден, да не го чета). 
Какво е основното обвинение? Нека и така да го кажа: какво е основното, в което според този документ Ви...?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Според този документ аз съм склонил няколко служители на банката да крадат пари в моя полза от касата на банката, да отклоняват просто пари от касата на банката.

САШО ДИКОВ: Става дума за тези фамозни 206 милиона ли?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Става дума за тези фамозни 206 милиона, които веднъж излизаха в найлонови чували на 19 юни, след това...

САШО ДИКОВ: Искров каза – слушах го с ушите си – че с чували сте изнесъл 206 милиона.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не само. А дали Ви е известно, че моят подпис на прословутата бележка за тегленето на парите е фалшифициран и е фалшифициран от един от основните свидетели на прокуратурата. След като не им излезе този пасианс, тръгнаха на друго – от 2011 г. съм ги бил вземал тези пари, и така съм ги оставил на каса, и съм окрал банката – банката, в която все пак аз имам 50% от нея; банката, в която само капиталът, който принадлежи на моята компания „Бромак” е над 330 милиона лева, банката, в която като я затвориха, по моята лична фирма „Бромак” имаше над 42 милиона евро по сметки. 
То, че логика няма, няма! Просто те са търсили и до мен е стигнала информация, че е имало среднощни заседания с участието и на Пеевски в следствие и прокуратура за повдигане на, търсене на възможности и законова логика за повдигане на най-тежкото обвинение, за да могат да ми издадат международната заповед за арест.

САШО ДИКОВ: Добре, не може да нямате... В очите на немалко хора Вие сте човекът, който е раздал милиарди пари на вложителите, на кухи фирми, на свързани лица и така нататък, и то добре го знаем.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: В очите, напълнени с прах от медийната кампания срещу мен, е срещу банката. Как си мислите, че години наред ние сме раздавали в банката такива кредити, и банката през това време е правела по 60-70 милиона лева годишна печалба? Как това се е случвало точно?

Да Ви обясня ли какви активи са финансирани с тези „кухи” фирми. Само три от активите, които бяха предложени на правителството, още на служебното правителство на Близнашки, имаха нетна стойност над милиард евро. Над милиард евро!

САШО ДИКОВ: Вярно ли е, че според секретен одитен доклад, за който говори червеният депутат Мерджанов, имало е два милиарда скрит резерв в банката при затварянето.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не знам за какъв доклад говори Мерджанов, но знам друго: че и в момента има около 600-700 милиона лева в банката. Пак казвам: три актива – „Виваком”- 77%; 100 % от „Нуртс” и 97% от „Петрол” са на нетна пазарна стойност над милиард евро. В момента вижте къде са тези активи.

САШО ДИКОВ: Нали Спас Русев купи...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Какво е купил Спас Русев?! Всъщност какво му е продала Ви Ти Би? 

САШО ДИКОВ: Руската банка.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Ви Ти Би е продала един кредит, за който те твърдят, че е лош, а всъщност Ви Ти Би не пожелаха да се рефинансира „Виваком”, тоест една от майките на „Виваком” по веригата нагоре – една от люксембургските майки на „Виваком, не пожелаха да бъде рефинансирана, просто защото това не беше в техен интерес. И сега му продадоха, забележете, лош заем, чиято номинална стойност е някъде около 165 милиона евро заедно с натрупаните лихви, които съзнателно не са изплащани, включително и от мениджмънта на „Виваком” за 330 милиона евро. 

Аз мисля, че това е световен парадокс. Световен парадокс – да продадеш лош заем два пъти над номинала му.

САШО ДИКОВ: Обикновено е под, би трябвало като е лош заемът, да е надолу...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Обикновено се продават с дискаунт тези заеми. Ето това е купил Спас Русев. Само че в същото време сегашният собственик на 43-те процента от „Виваком” чрез люксембургска компания, Дмитрий Косарев е завел дела в няколко съдилища. Всичко това нещо можеше да се елиминира и нямаше да има нито Косаревци, нито Ви Ти Би-та, нито Спас Русевци, нито техните български помагачи братя Велчеви и не знам още кои, които да крадат. В момента те предлагат „Виваком”, знаете ли на каква цена?

САШО ДИКОВ: Седем-осемстотин милиона доколкото знам.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: На милиард и 200 милиона е предложена. Става въпрос за кражба допълнително от 500 милиона евро. Кой ще ги плаща? Тези пари трябваше да влязат в банката.

САШО ДИКОВ: Добре де, държавата къде спа през цялата тази работа?

ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ: Тя и сега спи! Тя и сега не реагира! Ако не беше Косарев, нямаше да се спре този търг, досега да са прехвърлени акциите в Люксембург и Спас Русев да е взел срещу 330 милиона компания, плюс, разбира се, 370 милиона, които са облигационен дълг на самата компания – за 700 милиона евро компания, която в момента се предлага за милиард и 200 милиона.

САШО ДИКОВ: Къде се предлага?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: По пазарите.

САШО ДИКОВ: Държавата какво можеше да направи в цялата тази...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Държавата можеше много неща да направи. Държавата проспа как „Виваком” се управлява. „Виваком” в момента върви надолу, защото във „Виваком” мениджмънтът е под влиянието на братя Велчеви и там се краде. Не Ви ли прави впечатление начинът, по който „Виваком” влезе в „Левски”? (Смее се.)

САШО ДИКОВ: Изведнъж.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Ами, да. За първи път чувам Телеком да става и собственик на „Левски”. 
Всъщност така нареченият „отбор на народа” в момента се издържа от „Виваком”, а „Виваком” все още е на престъпника Цветан Василев и свързаните с него Дмитрий Косарев и не знам кой си, както твърди пресата, нали така?!

САШО ДИКОВ: Вчера Батков се кълнеше пред Паметника на Левски, че всичко е чисто, на чисти хора е бил продал „Левсвки”.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Господин Батков не знам на каква икона се кълне, пред каква икона се кръсти, но господин Батков много добре знае как Александър Ангелов е станал акционер в „Левски”.

САШО ДИКОВ: Как?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Чрез плащане от фирма, която е финансирана от КТБ. Фирмата се казва „Билдинг рисорт”.

САШО ДИКОВ: Една от многото „кухи” фирми, за които се говори.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Ами, сега кухи фирми... В инвестиционното банкиране има понятието „специални компании”, специално създадени за целта компании. Чрез тези специално създадени за целта компании, които очевидно са били под контрола на Корпоративна банка – не са били мои лични компании, са се финансирали различен тип проекти. След реализацията на тези проекти средствата, постъпващи от реализацията са отивали за покриване на техните задължения. 
Смея ли да попитам в онези фамозни доклади на одиторите, на база на които беше отнет лицензът на банката, дали някъде е оценяван активът 77% от „Виваком”? Смятате ли?!

САШО ДИКОВ: Нищо не смятам, защото признавам си, финансовата джунгла е нещо, което за мен е неизбродимо.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Защо? Аз като гледам в България в момента досега, мисля всъщност, че всички разбират от футбол, от жени и от политика, разбира се. Сега виждам, че всички разбират и от банки – като започна от онази невнятната шефка на извънредната парламентарна комисия и стигна до Данчо Ментата. За какво въобще говорим?

САШО ДИКОВ: Нека да се върнем малко към конкретиката.
За „Петрол” се говори, че Гриша Ганчев е измъкнал под носа на квестори, синдици и така нататък.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Какво е измъкнал Гриша Ганчев аз не знам. Аз обаче мога да кажа друго: че въобще подходът на тези квестори по време на специалния надзор и след това на синдиците по времето на несъстоятелността на банката е абсолютно неадекватен. Те нямат идея как да се постъпи с реализацията на активите, така че да се увеличи масата на събраните средства.

САШО ДИКОВ: Със сигурност.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Не са подготвени, не са компетентни, а на всичкото отгоре са силно зависими. Целта не е да се съберат максимално количество средства, а да се осребри максимално този, който организира атаката срещу банката. 
За Ганчев – със сигурност са проспали какво се случва. Ами в крайна сметка всичките акции на „Петрол” са заложени в банката. Какво направиха те, за да удовлетворят банката? Дали въобще е извикан Ганчев на разговор затова как, при какви условия може да се откупи „Петрол”? Дали е извикан?! Или е малтретиран през цялото време, за да прехвърли две трети от „Петрол” на някого.

САШО ДИКОВ: На кого?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Питай Ганчев!

САШО ДИКОВ: Ще го питам! Ще го питам, защото вчера питах Делян Пеевски: „Защо поиска фирмите на Цветан Василев”?
Той казва: „Това са пълни глупости! Никога не съм искал...”

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Дето се казва не ме и познава Делян Пеевски. Абсолютно! Само че при затварянето на банката сигурно имаше кредити за около 150 милиона лева. Случайно е работил с банката, случайно неговите хора, които нямат нищо общо, разбира се, с него са открили сметки, случайно са взели по 150 милиона лева при затварянето, защото преди това рефинансираха и „Булгартабак”, рефинаансираха и „Табак трейдинг”, след затварянето рефинансираха и редица други...
Ето тук ще Ви покажа, разбира се, това е само извадка, като му дойде времето ще стигне обратно в прокуратурата. Ето списък на немски и неслучайно е на немски от исканията на господин Пеевски.

САШО ДИКОВ: (чете): Заглавието е „Dringende Аugaben”, демек: „спешни задачи”.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Спешни задачи. Когато се опитвахме по някакъв начин да се разберем, а всъщност той постави ето тези изисквания, за да се разберем – какво аз трябва да предоставя, за да се разберем и да няма проблем банката.

САШО ДИКОВ: (чете): „Булгартабак” такъв финансов баланс и бизнесът. След това някакви сложни думи от „Трансстрой” – петдесет на петдесет; БТК – 10 % част да се прехвърли или да се заплати по пазарна стойност.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Аз не чета немски.

САШО ДИКОВ: Чета го! Нали 30% част да се прехвърлят или да се заплати, да се остойностят и да се заплати по пазарната му стойност.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Да.

САШО ДИКОВ: „Универсиада” – 50%, хижа... 500 някаква...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Има и хижа.

САШО ДИКОВ: Така е написано: „Кристал”, Плана планина, Нурс като се влее в БТК, тогава по пункт 4, ако не се влее и така нататък.
Кой го е написал това? Откъде идва това?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: От него и неговия адвокат Александър Ангелов, така нареченият „собстевник” на „Левски”.

САШО ДИКОВ: Е да, но... „Петрол” уговорената част на акциите.

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Да.

САШО ДИКОВ: Какво бяхте уговорили?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Нищо не съм уговарял. Той смята, че всяко нещо, което е придобивано от банката, му е принадлежало.

САШО ДИКОВ: Да, но това е лист хартия, нито подпис, нито...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Този лист хартия, естествено, той е оставен като лист хартия по други обстоятелства. Това трябваше да бъде част от моя сигнал срещу Пеевски, подаден във Виена около 20 май, към която трябваше да бъде прикрепено всъщност това искане на Пеевски, заедно със свидетелски показания.
Знаете ли кой беше свидетелят по това? – Сегашният главен свидетел на прокуратурата.

САШО ДИКОВ: Бисер Лаза...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Така, аз не му споменавам името.

САШО ДИКОВ: Той щеше да свидетелства във Ваша полза, така ли да разбирам?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Разбира се, той беше във Виена, за да даде показания и се оказа, че не е дал тези показания, които е трябвало, но има други хора, които са присъствали и които са готови да дадат показания.

САШО ДИКОВ: Сега е моментът... Още малко... 
Вие казвате: дал съм пред нотариус, двама нотариуси неопровержими доказателства – дори ще го прочета дословно: „при нотариус нелицеприятни неща съм представил за целия политически елит с конкретни доказателства”. 
Малко ще ти дам нормално да...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Нека да се върнем на тази тема, защото тя е много важна. Тя показва отношението на прокуратурата към този случай.
При положение че получават сигнала през месец май, те го разглеждат през месец юли и свидетелски показания дават въпросният главен свидетел на прокуратурата и Александър Ангелов, който беше преносител на тези щения на Делян Пеевски. 
Прокуратурата приема, че е абсолютно достатъчно да прекрати производството.

САШО ДИКОВ: Говориш за българската или Виена?

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Говоря за българската прокуратура, защото престъплението е на територията на България. За мен това е чист рекет.

САШО ДИКОВ: Само че аз казвам: това си е Ваша пълна измислица, това е, както бих казал...

ЦВ. ВАСИЛЕВ: Има други свидетели. Има други свидетели, между другото, в Сърбия е много познат принципът на доказване чрез детектор на лъжата или полиграф. Нека да седнем на полиграф четиримата човека, за които говорим – Пеевски, аз, Лазов и Александър Ангелов, и да видим какво ще се случи. Какви ще са резултатите на този полиграф!
Само че господата от прокуратурата трябваше да изпълнят поръчката на Пеевски. Между другото, смея да твърдя, че почти няма знаково дело по обвинения след 2013 г., тоест след идването на Цацаров като главен прокурор, което да не е поръчково и то поръчка от същия център, който поръча и Корпоративна банка. (Край на първа част от интервюто.)