Българският футболен съюз готви революционен план за рестарт на най-популярния спорт у нас с въвеждане на Висша лига. Самата ѝ структура и администриране ще са напълно нови и непознати за родния спорт. Едната идея е създаване на акционерно дружество, в което клубовете ще влизат с дялове, а управлението ще бъде поверено на борд, излъчен от самите тях.

Подобна е практиката в американските професионални лиги - по футбол, баскетбол, бейзбол, хокей на лед, сокър и т.н. и т.н. Целта по този начин е Висшата лига (сега "А" група) да се превърне в бизнес и един ден да носи пари на собствениците на клубовете.

Другата идея е Професионалната футболна лига да администрира новия шампионат - без АД. ПФЛ при всички положения ще поеме диригентската палка, тоест самите клубове ще движат нещата. При всички положения с администрирането вече няма да се занимава БФС. 

Днес за първи път човек от управлението на БФС - зам.-изпълнителният директор Павел Колев, изнесе детайли по проекта. 

До края на месеца трябва да има среща с президента на БФС и спортния министър, а до 10 дни след това ще бъдат поканени и клубовете. Най-късно до март трябва да се случи, нямаме време. Уайлдкардът е еднократен акт. Нямаме право да използваме този модел повече от веднъж“, коментира Павел Колев.

„Висшата лига ще се случи, това е неизбежно. Дали тази година или догодина, не мога да кажа, но ще се случи. Дали ще го направим ние или някой друг, няма значение, започна бившият журналист в Актуално студио "Дерби". - Бройката на участниците във Висшата лига не е фиксиран. Все още не е ясно колко ще бъдат отборите в нея. Не сме стигнали до там.“

Идеята възникнала не покрай изхвърлянето на "Литекс", а месеци по-рано - когато по административен път бяха извадени ЦСКА и "Локомотив" (София). Оттогава се проучва възможността как точно да бъде направена дивизията. Колев разкри, че са водени разговори с отговорни фактори във ФИФА и УЕФА. Те нямат против с условието, че актът е еднократен. С други думи - ако по някаква причина не проработи, след 2-3 години не може да има нов рестарт.

„Идеята е да е увеличи формата на настоящата "А" група. Най-общо казано отборите ще бъдат поканени с "уайлдкард". Основният критерий ще бъде спортно-технически, а след това поканените ще трябва да отговарят на определени условия“, сподели още Павел Колев.

Тези критерии са изрядно счетоводство, отговаряне на изискванията за финансов феърплей, наличие на стадион с лиценз, фенска маса, богата история... Всичко това трябва да е ясно до края на март, иначе Висшата лига няма да се случи от лятото, информира Колев.

Най-сериозният проблем остава евентуалното участие на ЦСКА. В момента ПФК ЦСКА АД е в процедура по несъстоятелност. Гриша Ганчев създаде нов клуб - ФК ЦСКА, който обаче не получи "зелена светлина" миналото лято.

"Ще се срещнем тази седмица с Александър Тодоров, който има някакви съображения относно идеята за новия формат. Кое точно ЦСКА ще бъде поканено на този етап няма отговор. Клубът в момента има наказание от УЕФА, което ще бъде активирано при получаване на професионален лиценз или класиране за евротурнирите", каза каза заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев.

"Ще се срещнем тази седмица с Александър Тодоров, който има някакви съображения относно идеята за новия формат. Кое точно ЦСКА ще бъде поканено на този етап няма отговор. Клубът в момента има наказание от УЕФА (две години извън евротурнирите при спечелена квота, бел. ред.), което ще бъде активирано при получаване на професионален лиценз или класиране за евротурнирите", допълни Колев.